Rajčata na sto způsobů: Dáša Kubíková poradila, jak je zavařit, usušit i proměnit v dobroty
Úroda rajčat je letos mimořádně bohatá. Co s přebytky? Dáša Kubíková v Dobrém dopoledni poradila, jak rajčata zavařit, usušit i využít do kuchyně.
Rajčata letos zaplnila skleníky i zahrádky na Vysočině. Ne všichni ale vědí, jak s přebytky naložit. Inspiraci přinesla do vysílání Českého rozhlasu Vysočina Dáša Kubíková, autorka Dobrot, která má s těmito plody spoustu zkušeností.
„Rajčata jsem jako dítě nemusela, ale od sedmnácti je miluju. Letos jsem si sama vypěstovala několik odrůd a těší mě, že úroda je opravdu bohatá,“ přiznala. Podle ní mají největší uplatnění masité odrůdy, které obsahují méně semínek a více dužiny. Ty se hodí nejen na saláty, ale také na omáčky a především na zavařování.
Prvním krokem je podle Dáši Kubíkové rajčata oloupat. Nejrychlejší metoda je spaření horkou vodou, díky čemuž jdou slupky snadno stáhnout. „Ať už děláte lečo, omáčky nebo zavařená rajčata, bez toho se neobejdete,“ dodává. Sterilizace by měla probíhat při teplotě kolem 85–90 °C po dobu 20 až 30 minut.
Další možností je sušení. Rajčata se krájí na poloviny a nechávají v troubě při nízké teplotě, ideálně kolem 60 °C. Usušená plody se pak nakládají do oleje společně s bylinkami či česnekem. Podle Dáši Kubíkové z nich vzniká skvělý základ pro mnoho jídel – od těstovin až po omáčky.
Recepty z rajčat
Všechny recepty z Dobrot Dáši Kubíkové posluchači najdou na webu Českého rozhlasu Vysočina.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.