Omáčka ze sušených rajčat
Naprosto úžasný oběd – kuřecí steaky s omáčkou ze sušených rajčat, který jsem náhodou ochutnala, se určitě stanou stálicí u nás doma v jídelníčku.
Především ona jednoduchá omáčka plná chuti bylinek a měkkých v oleji naložených rajčat. Potřebujeme k ní menší balení italských sušených rajčat, která si nakrájíme na tenké nudličky.
- 150 g sušených rajčat
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- chilli
- 250 ml kuřecího vývaru
- 250 ml šlehačky
- 50 g strouhaného parmezánu
- sušený tymián
- oregano
- bazalka sušená i čerstvá
- sůl, pepř
V kastrolu nebo na pánvi si rozpustíme směs lžíce másla a lžíce olivového oleje. Přidáme prolisovaný stroužek česneku a přistrouhneme z mlýnku trochu chilli a necháme rozvonět. Potom přidáme 250 ml kuřecího vývaru a jednu šlehačku.
To je základ omáčky, do které nejprve přidáme nakrájená rajčata a dochutíme ji bylinkami, Na to potřebujeme sušený tymián, bazalku a oregano, klasickou italskou trojici. Vsypeme 50 gramů nastrouhaného parmezánu a všechno promícháme.
Až omáčka zhoustne, je hotová. Podáváme ji ke steaku z kuřecího masa, který si připravíme na grilu nebo na pánvi a šťouchaným bramborám na cibulce. Všechny chutě takto pohromadě ladí úžasně.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.