Masové kuličky v rajčatech

Masové kuličky, to je hit, ty bych mohla vařit stále dokola. Dělám je s klasickou rajskou omáčkou, která voní po skořici a hřebíčku, jenže ta je spíše na zimu.

V období, kdy zrají rajčata a je jich všude plno, se vyplatí zkusit jinou variantu – zapéct kuličky s rajčaty v troubě!

Jak na to?

Ingredience
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 4 lžíce parmezánu
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • 500 g čerstvých spařených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky
  • petrželka
  • sůl, pepř

Začneme jako vždy – ochutíme si mleté maso solí, pepřem, přidáme vajíčko, lžíci strouhanky a k tomu dvě lžíce strouhaného parmezánu – ten dělá divy! Nesmí chybět nadrobno nakrájená menší cibule. Prohněteme, promícháme, aby se všechny chutě spojily.

Teď si připravíme rajčatovou směs – půl kila rajčat spaříme, a oloupeme slupku, jde to velmi snadno, když je na chvilku ponoříme do vřelé vody. Pak nakrájíme nadrobno česnek a přidáme k překrájeným rajčatům. Osolíme, opepříme jen lehce a přidáme letní bylinky.

Promícháme a vložíme do pekáče. Z masové směsi vytvoříme kuličky a vkládáme jednu vedle druhé do pekáče na rajčata. Přidáme další menší cibuli rozkrojenou na čtvrtky a je to.

Troubu si předehřejeme na 18 stupňů a pečeme půl hodiny. Když je maso hotové, ještě vše posypeme strouhaným parmezánem a přidáme čerstvou petrželku.

Omáčku s masem můžeme podávat také s těstovinami, ale když do pekáče přidáme pár brambor, jídlo je s nimi také skvělé.

autor: dak