Kečup s jablky

Někdo nad kečupem ohrnuje nos, ale já myslím, že k některým jídlům je to doplněk naprosto nezbytný. 

Navíc, pokud máte možnost uvařit si jej doma z vlastních rajčat, neváhejte. Výsledek je opravdu strašně dobrý. 

Ingredience
  • Na 500 ml kečupu:
  • 1 kg rajčat 
  • 2 cibule 
  • 2 jablka 
  • 3 bobkové listy
  • 3 hřebíčky
  • 3 nová koření
  • sůl, pepř
  • špetka skořice
  • cca 70 ml octa
  • 50 ml vody
  • 1 lžíce cukru

Na půl litru kečupu budeme potřebovat kilo rajčat, ale množství si můžete vynásobit a udělat ho samozřejmě klidně čtyřikrát tolik. Jaroslav Havel, autor štocké kuchařky, klidně vaří z pěti kilogramů rajčat, aby mu kečup vydržel celý rok. 

A jak na to? „Je to v podstatě jednoduchý. Do rajčatových jablíček přidávám normální nastrouhaná jablka. Ono to ten kečup zjemní a dá mu to lepší chuť,“ prozrazuje svůj recept. „Přidáte tam ocet, cukr, trošku osolit, bobkový list, zázvor, trošku pepře, to záleží, jak moc ho chcete mít ostrý. Nevaří se to dlouho. Musejí se nejdřív rajčata pokrájet, rozdusit s jablkama, a pak se to rozmixuje nebo propasíruje. Já to většinou nejdřív rozmixuju a pak to ještě procedím.“

Do domácího kečupu je lepší použít chutná pěkná rajčata, žádné nepodarky nebo nahnilé kusy, na to pozor. Do většího hrnce si tedy nejprve nakrájíme dvě cibule a kilo rajčat. Dvě oloupaná jablka nastrouháme nahrubo a všechno společně začneme vařit. Z koření je kromě zmiňovaného bobkového listu, zázvoru a pepře také dobré přidat tři hřebíčky a tři kuličky nového koření a ještě špetku skořice. Sůl a ocet dáme hned, cukr až později. 

Délku vaření poznáme podle cestičky, která zůstane v hrnci za vařečkou, odhadem asi tři čtvrtě hodiny. Dochutíme, rozmixujeme, přepasírujeme a nalijeme do extra čistých skleniček s čistými víčky, to je důležité. Otočíme do vychladnutí dnem vzhůru a je to.

autor: dak

Související

  • Švestková marináda

    Už několikrát jsem si nesla domů mísu švestek, abych z nich vyrobila skvělý podzimní koláč. Z chutných plodů se udělat také něco docela jiného, třeba marináda na maso.

  • Česnek v sádle

    Do polévek, omáček, na jednohubky, do slaných štrůdlů nebo bramboráků i do mnoha dalších receptů používáme česnek.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.