Tagliatelle se sušenými rajčaty a panenkou
Vepřová panenka je u nás velice oblíbené maso, protože ať ji připravím na jakýkoliv způsob, všem chutná.
Naposledy to byla panenka lehce osmahnutá na olivovém oleji, promíchaná se širokými italskými nudlemi tagliatelle. Dokonalé propojení chutí a snadná příprava mě povzbudila k tomu, abych se s vámi podělila o recept.
- 250 g těstovin tagliatelle
- 200 g vepřové panenky
- 100 g sušených rajčat
- olivový olej
- sůl, pepř
Nejprve si uvaříme těstoviny tagliatelle ve velkém hrnci. Nezapomeneme osolit, zakápnout olejem a promíchat, aby se neslepily. Potom vezmeme balení sušených rajčat – ona vlastně nejsou suchá, jen usušená a pak naložená v olivovém oleji s kořením, a právě proto se hodí do italských jídel, už v sobě mají potřebné ingredience.
Rajčata vyjmeme a nakrájíme na menší kousky a dáme stranou. Také panenku nakrájíme na proužky, které osolíme, lehce opepříme a ve větší pánvi velmi krátce osmahneme ze všech stran. Promícháme s nakrájenými sušenými rajčaty, přilijeme trochu nálevu z nich a nakonec do pánve vmícháme hotové scezené těstoviny.
Zasypeme strouhaným parmazánem a štědrou hrstí čerstvé petrželky a můžeme podávat. Takovému chodu nechybí vůbec nic.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.