Polévka z pečených rajčat

Hustá polévka, která nahradí celé plnohodnotné jídlo, zvláště když si k ní dáte pořádný kus pečiva.

To je polévka z pečených rajčat, jakou vaří Matěj Papáček v bistru Papi’s ve Žďáře nad Sázavou: „Je dobré použít spíše dužnatější druh rajčat, pokud je to možné tak druh roma, případně se to dá ještě dělat s cherry rajčátky.

Ingredience
  • 1 kg rajčat odrůdy roma
  • 1 l vývaru
  • 1 velký list šalvěje
  • 1 šalotka
  • česnek dle chuti
  • olivový olej nebo máslo
  • sůl, pepř

Postup je jednoduchý, vezmeme rajčata, rozkrojíme na půl, položíme na plech na pečící papír rozkrojenou stranou dolů, dáme do trouby na 200 °C na asi 35-40 minut. V tu chvíli se nám už sloupnou slupky tím žárem a rajčata začnou měknout, hnědnout až v místě černat, což je žádoucí, protože to nám doplňuje chuť té polévky.

Všechna rajčata, včetně slupek, potom sundáme z plechu. V hrnci si uděláme základ ze šalotky, jemně nasekaného česneku. Poté, co šalotku a česnek opečeme do měkka na olivovém oleji nebo na másle, přidáme do hrnce upečená rajčata, zalijeme zeleninovým nebo kuřecím vývarem, přidáme šalvěj.

Šalvěj je poměrně silné koření a my dáváme jeden velký list na kilo rajčat. Takhle polévku vaříme asi dalších 35-40 minut, potom šalvěj vyndáme, rozmixujeme, dochutíme pepřem a solí a polévka je hotová.“ Chutná trochu jinak než naše klasická rajská a také jinak než rajčatové polévka italského typu s mozzarellou a bazalkou, takže varianta s pečenými rajčaty a šalvějí určitě stojí za vyzkoušení.

autor: dak

Související

  • Mrkvové řezy s ořechy

    Když v dezertu křupne ořech, bývá to radost, však i ořechové dorty patří k oblíbeným a ořechy se často přidávají do bábovek nebo řezů.

  • Grilovaná polenta

    Dnes připravíme přílohu, na kterou při běžném vaření hned tak nepomyslíme. Je to kukuřičná polenta, která je jak velmi dobrá, ale také dost variabilní.

  • Falešný zabíjačkový prejt

    Prejt patří k zabíjačkovým specialitám, stejně jako jitrnice, jelita, ovar nebo zabijačková polévka s kroupami.