Polévka z pečených rajčat
Hustá polévka, která nahradí celé plnohodnotné jídlo, zvláště když si k ní dáte pořádný kus pečiva.
To je polévka z pečených rajčat, jakou vaří Matěj Papáček v bistru Papi’s ve Žďáře nad Sázavou: „Je dobré použít spíše dužnatější druh rajčat, pokud je to možné tak druh roma, případně se to dá ještě dělat s cherry rajčátky.
- 1 kg rajčat odrůdy roma
- 1 l vývaru
- 1 velký list šalvěje
- 1 šalotka
- česnek dle chuti
- olivový olej nebo máslo
- sůl, pepř
Postup je jednoduchý, vezmeme rajčata, rozkrojíme na půl, položíme na plech na pečící papír rozkrojenou stranou dolů, dáme do trouby na 200 °C na asi 35-40 minut. V tu chvíli se nám už sloupnou slupky tím žárem a rajčata začnou měknout, hnědnout až v místě černat, což je žádoucí, protože to nám doplňuje chuť té polévky.
Všechna rajčata, včetně slupek, potom sundáme z plechu. V hrnci si uděláme základ ze šalotky, jemně nasekaného česneku. Poté, co šalotku a česnek opečeme do měkka na olivovém oleji nebo na másle, přidáme do hrnce upečená rajčata, zalijeme zeleninovým nebo kuřecím vývarem, přidáme šalvěj.
Šalvěj je poměrně silné koření a my dáváme jeden velký list na kilo rajčat. Takhle polévku vaříme asi dalších 35-40 minut, potom šalvěj vyndáme, rozmixujeme, dochutíme pepřem a solí a polévka je hotová.“ Chutná trochu jinak než naše klasická rajská a také jinak než rajčatové polévka italského typu s mozzarellou a bazalkou, takže varianta s pečenými rajčaty a šalvějí určitě stojí za vyzkoušení.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka