Rajčatové placičky

Prý je jedí v Řecku a jsou strašně dobré. Tedy to první potvrdit nemohu, v Řecku jsem nebyla, ale že jsou rajčatové placičky strašně dobré, to je zkrátka pravda.

Řekové dělají takzvané keftedés na překrásném barevném ostrově Santorini, ale přidávají do nich mleté maso. My jsme vyzkoušeli variantu bezmasou, protože hlavní kuchař Tadeáš Stránecký maso prostě nejí.

250 g rajčat

1 vejce

100 g hladké mouky

150 g sýra feta nebo balkánského typu

sůl

bazalka, kopr, pažitka

2 lžíce oleje

„Nejdřív si nakrájím rajčata. Dobře se to dělá z cherry rajčátek, protože je stačí překrojit napůl a neteče z nich tolik šťávy. Do mísy potom přidám trochu hladké mouky, vajíčko, aby se všechno dobře spojilo, a potom řecký sýr – může to být feta nebo český balkán, mezi nimi není velký rozdíl, takže je to jedno. Sýr nakrájím na kostičky. Placičky se dochutí solí, ale jenom trošku, protože sýr už je slaný dost, a potom bylinkami. Dobře v nich chutná bazalka, ale můžeme dát i pažitku nebo kopr. Placičky vykrajujeme lžící a smažíme na olivovém oleji a potom osušíme ubrouskem. Podávají se samotné, se salátem, nebo třeba s bramborovou kaší, s tím jsem byl spokojen,“ radí student.

Zelenina v jakýchkoli placičkách, když je osmažíme, je velmi dobrá i pro lidi, kteří se jí vyhýbají. Pokud vás odrazuje smažená varianta, můžeme těsto na placičky smíchat ještě s trochou oleje a upéct je v troubě na pečícím papíře. To je šetrnější varianta, ale zrovna tak dobrá. ​

autor: dak