Rajčatová salsa
Pochází z Mexika a existuje jich mnoho druhů různých chutí i barev. Skvěle se hodí k plackám tacos, kebabům, grilovaným masům, rybám na grilu i kukuřičným chipsům. Ano, je to salsa, dnes už i u nás známá omáčka.
Bývá většinou pálivá, ale nemusí být moc, stačí, i když bude jen lehce pikantní. V domácích podmínkách si základní rajčatovou salsu snadno vyrobíme sami, pokud máme výkonný mixér a pár surovin – rajčata, bylinky, koření.
- 1 hrst čerstvé petrželové natě
- 4 velká rajčata
- 1 červená paprika
- 1 chilli paprička (pro milovníky pálivého, lze vynechat)
- Špetka chilli koření
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- Šťáva z 1 limetky
- 6 lžic olivového oleje
- Sůl, pepř
- 1 lžička cukru
Nakrájíme si hrst čerstvé petrželky a můžeme přidat i koriandr – hodíme je do mixéru. Na kousky si nakrájíme červenou papriku a zase vhodíme do mixéru. Milovníci pálivého mohou přidat očištěnou nakrájenou chilli papričku, kdo nechce pálivé, může párkrát otočit mlýnkem s chilli kořením.
Krájíme dále – 1 červenou cibuli a dva stroužky česneku. Nakonec 4 větší rajčata a zase je vhodíme do mixéru. Salsa má více chutí, nesmí chybět kyselá, takže si vymačkáme jednu limetku a šťávu vylijeme do mixéru.
Posledních pár ingrediencí budou sůl a pepř, lžička cukru a šest lžic olivového oleje. Konečně můžeme zapnout mixér a vše rozmixovat do omáčky. Chutná čerstvá, ale pokud ji nespotřebujeme najednou, vydrží v lednici přibližně týden.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.