Mašličky se špenátem a sušenými rajčaty

Motýlky, mašličky neboli farfalle. K nim Italové doporučují omáčku na smetanovém základu, ale barevně i chuťově je zkombinovaná se sušenými rajčaty a špenátem.

Sušená rajčata se prodávají naložená a ochucená v oleji, je to skutečně výborný doplněk do pomazánek, dipů i salátů a vlastně i do omáček. Olej, ve kterém bývají naložena, nalijeme na pánev a doplníme jej olivovým olejem z láhve.

Ingredience
  • 250 g těstovin – mašliček
  • 1 smetana na vaření
  • 100 g sušených rajčat
  • 250 g listového špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Italské bylinky

Do rozpáleného oleje pak protlačíme tři stroužky česneku a krátce orestujeme, přidáme na menší kousky nakrájená sušená rajčata a také restujeme.

Když změknou, zalijeme je smetanou a přidáme listový špenát. Drobné lístky baby špenátu se prodávají ve vaničkách, takže klidně jednu celou vaničku vyklopíme a dochutíme solí, pepřem a italskými bylinkami. Buď máme už hotovu směs, kterou stačí namlet z mlýnku nebo si nakrájíme čerstvé lístky bazalky, oregana a tymiánu.

Mezitím se nám vedle na sporáku v osolené vodě s trochou oleje vaří těstoviny. Když jsou měkké, scedíme je a podáváme s omáčkou. Strouhaný parmezán můžeme posypat nahoru nebo vmíchat do omáčky ještě na pánvi, obojí dodá těstovinám nezbytnou závěrečnou tečku.

autor: dak

Související

  • Foccacia s rajčaty a rozmarýnem

    V pekařstvích se už nějaký pátek objevuje italský chléb foccacia z jemného bílého nadýchaného těsta většinou ochucený olivami.

  • Česnekové brambory s pažitkou

    S přílohami je potíž, většinou jsou pořád stejné. Když nám ale poradí profesionál nějakou fintu, dobrý tip, jak vylepšit třeba vařené brambory, rozhodně to oceníme.