Mašličky se špenátem a sušenými rajčaty
Motýlky, mašličky neboli farfalle. K nim Italové doporučují omáčku na smetanovém základu, ale barevně i chuťově je zkombinovaná se sušenými rajčaty a špenátem.
Sušená rajčata se prodávají naložená a ochucená v oleji, je to skutečně výborný doplněk do pomazánek, dipů i salátů a vlastně i do omáček. Olej, ve kterém bývají naložena, nalijeme na pánev a doplníme jej olivovým olejem z láhve.
- 250 g těstovin – mašliček
- 1 smetana na vaření
- 100 g sušených rajčat
- 250 g listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Italské bylinky
Do rozpáleného oleje pak protlačíme tři stroužky česneku a krátce orestujeme, přidáme na menší kousky nakrájená sušená rajčata a také restujeme.
Když změknou, zalijeme je smetanou a přidáme listový špenát. Drobné lístky baby špenátu se prodávají ve vaničkách, takže klidně jednu celou vaničku vyklopíme a dochutíme solí, pepřem a italskými bylinkami. Buď máme už hotovu směs, kterou stačí namlet z mlýnku nebo si nakrájíme čerstvé lístky bazalky, oregana a tymiánu.
Mezitím se nám vedle na sporáku v osolené vodě s trochou oleje vaří těstoviny. Když jsou měkké, scedíme je a podáváme s omáčkou. Strouhaný parmezán můžeme posypat nahoru nebo vmíchat do omáčky ještě na pánvi, obojí dodá těstovinám nezbytnou závěrečnou tečku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.