Mašličky se špenátem a sušenými rajčaty
Motýlky, mašličky neboli farfalle. K nim Italové doporučují omáčku na smetanovém základu, ale barevně i chuťově je zkombinovaná se sušenými rajčaty a špenátem.
Sušená rajčata se prodávají naložená a ochucená v oleji, je to skutečně výborný doplněk do pomazánek, dipů i salátů a vlastně i do omáček. Olej, ve kterém bývají naložena, nalijeme na pánev a doplníme jej olivovým olejem z láhve.
- 250 g těstovin – mašliček
- 1 smetana na vaření
- 100 g sušených rajčat
- 250 g listového špenátu
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Italské bylinky
Do rozpáleného oleje pak protlačíme tři stroužky česneku a krátce orestujeme, přidáme na menší kousky nakrájená sušená rajčata a také restujeme.
Když změknou, zalijeme je smetanou a přidáme listový špenát. Drobné lístky baby špenátu se prodávají ve vaničkách, takže klidně jednu celou vaničku vyklopíme a dochutíme solí, pepřem a italskými bylinkami. Buď máme už hotovu směs, kterou stačí namlet z mlýnku nebo si nakrájíme čerstvé lístky bazalky, oregana a tymiánu.
Mezitím se nám vedle na sporáku v osolené vodě s trochou oleje vaří těstoviny. Když jsou měkké, scedíme je a podáváme s omáčkou. Strouhaný parmezán můžeme posypat nahoru nebo vmíchat do omáčky ještě na pánvi, obojí dodá těstovinám nezbytnou závěrečnou tečku.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.