Krůtí roláda se sušenými rajčaty

Když se do masa zabalí něco dobrého a barevného, vznikne pokrm nejen lahodný, ale také na pohled estetický. 

Naše kolegyně Blanka Tulisová vaří moc ráda, a skvěle – tentokrát se podělila o recept, který vypadá na první pohled složitě, ale vlastně je hotový celkem rychle – tady je postup!

Ingredience
  • 1500 g krůtích prsou
  • 50 g sušených rajčat v olivovém oleji
  • 4 rohlíky
  • 100 ml mléka
  • 2 vejce
  • 300 ml bílého vína
  • 1 l kuřecího vývaru
  • máslo
  • smetana
  • 1 lžíce mouky
  • 1 cibule
  • tymián
  • sůl, pepř

"Takový můj oblíbený recept na neděli je krůtí roláda. Kupuju na ni kilo a půl krůtích prsou. Ta se rozříznou od kraje ke kraji, a tím se úplně rozloží jako kniha. To maso lehce naklepeme, nasolíme a opepříme. Mezitím si dovnitř připravíme nádivku – sušená rajčata 50 gramů, 4 rohlíky na kostičky, asi 100 ml mléka, 2 vejce, tymián, sůl a pepř. Tu nádivku zamotáme do masa, převážeme to provázkem a roládu dáme do pánve na máslo tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo. Do pekáče dávám cibuli, na to položím roládu, podleju 300 ml bílého vína.  Nachystám si kuřecí vývar, kterým se to během pečení podlévá. Peču to přiklopené na 200 stupňů hodinu, potom to odklopím a peču ještě půl hodiny odklopené, aby se udělala kůrčička. Hotovou roládu vyndám, a zabalím ještě na chvíli do alobalu. A z toho výpeku, který tam zbyde, si udělám omáčku – zapráším ho moukou a zjemním smetanou,“ říká Blanka.

Roládu po kratším odpočinutí v alobalu můžeme porcovat, podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší a přeléváme omáčkou z výpeku. 

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.