Krůtí roláda se sušenými rajčaty
Když se do masa zabalí něco dobrého a barevného, vznikne pokrm nejen lahodný, ale také na pohled estetický.
Naše kolegyně Blanka Tulisová vaří moc ráda, a skvěle – tentokrát se podělila o recept, který vypadá na první pohled složitě, ale vlastně je hotový celkem rychle – tady je postup!
- 1500 g krůtích prsou
- 50 g sušených rajčat v olivovém oleji
- 4 rohlíky
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 300 ml bílého vína
- 1 l kuřecího vývaru
- máslo
- smetana
- 1 lžíce mouky
- 1 cibule
- tymián
- sůl, pepř
"Takový můj oblíbený recept na neděli je krůtí roláda. Kupuju na ni kilo a půl krůtích prsou. Ta se rozříznou od kraje ke kraji, a tím se úplně rozloží jako kniha. To maso lehce naklepeme, nasolíme a opepříme. Mezitím si dovnitř připravíme nádivku – sušená rajčata 50 gramů, 4 rohlíky na kostičky, asi 100 ml mléka, 2 vejce, tymián, sůl a pepř. Tu nádivku zamotáme do masa, převážeme to provázkem a roládu dáme do pánve na máslo tak, aby se maso ze všech stran zatáhlo. Do pekáče dávám cibuli, na to položím roládu, podleju 300 ml bílého vína. Nachystám si kuřecí vývar, kterým se to během pečení podlévá. Peču to přiklopené na 200 stupňů hodinu, potom to odklopím a peču ještě půl hodiny odklopené, aby se udělala kůrčička. Hotovou roládu vyndám, a zabalím ještě na chvíli do alobalu. A z toho výpeku, který tam zbyde, si udělám omáčku – zapráším ho moukou a zjemním smetanou,“ říká Blanka.
Roládu po kratším odpočinutí v alobalu můžeme porcovat, podáváme se šťouchanými brambory nebo bramborovou kaší a přeléváme omáčkou z výpeku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka