Jak sušit rajčata
Domácí vitamíny chutnají nejlépe. Kdo má opravdu velkou úrodu rajčat, může je nejen jíst každý den čerstvá, ale také nasušit a používat i v chladných měsících.
Sochařka a nadšená zahradnice Mirka Špačková z Moravce má pro sušení rajčat vychytávku, ale ta je spíše na léto. Teď si můžeme nachystat sušičku nebo nahřát troubu a poslechnout si její návod: „Já je teda suším v autě, protože černé auto se rozpálí velice rychle,“ směje se Mirka.
- na 1 kg rajčat
- 1 polévková lžíce soli
„Takže vezmete si rajčata, rozčtvrtkujete je, vyndáte tekutý vnitřek a dáte si ho bokem, z toho se může dělat protlak nebo šťáva, a potom ta rajčata nasolíte. Ale hodně, zhruba na kilo rajčat polévková lžíce soli a necháte to dvě, tři hodinky odstátá. Pak to scedíte, dáte si je na plech, do auta do sušičky nebo do trouby. A buď se dají sušit do té gumové konzistence, kdy se dají nakrájet a dát si do mrazáku, nebo je naložit do oleje a zavařit, anebo je nechat úplně uschnout, takže jsou rajčata tvrdá a ta se dají uskladnit normálně ve spíži,“ vysvětluje.
Během roku se dají sušená rajčata dát do čehokoli. Podle Mirky Špačkové jsou nejlepší špagety s bazalkovým pestem a sušenými rajčaty.
Související
-
Krůtí roláda se sušenými rajčaty
Když se do masa zabalí něco dobrého a barevného, vznikne pokrm nejen lahodný, ale také na pohled estetický.
-
Tagliatelle se sušenými rajčaty a panenkou
Vepřová panenka je u nás velice oblíbené maso, protože ať ji připravím na jakýkoliv způsob, všem chutná.
-
Mašličky se špenátem a sušenými rajčaty
Motýlky, mašličky neboli farfalle. K nim Italové doporučují omáčku na smetanovém základu, ale barevně i chuťově je zkombinovaná se sušenými rajčaty a špenátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.