Jak sušit rajčata
Domácí vitamíny chutnají nejlépe. Kdo má opravdu velkou úrodu rajčat, může je nejen jíst každý den čerstvá, ale také nasušit a používat i v chladných měsících.
Sochařka a nadšená zahradnice Mirka Špačková z Moravce má pro sušení rajčat vychytávku, ale ta je spíše na léto. Teď si můžeme nachystat sušičku nebo nahřát troubu a poslechnout si její návod: „Já je teda suším v autě, protože černé auto se rozpálí velice rychle,“ směje se Mirka.
- na 1 kg rajčat
- 1 polévková lžíce soli
„Takže vezmete si rajčata, rozčtvrtkujete je, vyndáte tekutý vnitřek a dáte si ho bokem, z toho se může dělat protlak nebo šťáva, a potom ta rajčata nasolíte. Ale hodně, zhruba na kilo rajčat polévková lžíce soli a necháte to dvě, tři hodinky odstátá. Pak to scedíte, dáte si je na plech, do auta do sušičky nebo do trouby. A buď se dají sušit do té gumové konzistence, kdy se dají nakrájet a dát si do mrazáku, nebo je naložit do oleje a zavařit, anebo je nechat úplně uschnout, takže jsou rajčata tvrdá a ta se dají uskladnit normálně ve spíži,“ vysvětluje.
Během roku se dají sušená rajčata dát do čehokoli. Podle Mirky Špačkové jsou nejlepší špagety s bazalkovým pestem a sušenými rajčaty.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.