Jak sušit rajčata

Největší audioportál na českém internetu

Sušená rajčata (ilustrační snímek) | Foto: Fotobanka Pixabay, CC0 1.0

Jak sušit rajčata

Domácí vitamíny chutnají nejlépe. Kdo má opravdu velkou úrodu rajčat, může je nejen jíst každý den čerstvá, ale také nasušit a používat i v chladných měsících.

Sochařka a nadšená zahradnice Mirka Špačková z Moravce má pro sušení rajčat vychytávku, ale ta je spíše na léto. Teď si můžeme nachystat sušičku nebo nahřát troubu a poslechnout si její návod: „Já je teda suším v autě, protože černé auto se rozpálí velice rychle,“ směje se Mirka.

Ingredience
  • na 1 kg rajčat
  • 1 polévková lžíce soli

„Takže vezmete si rajčata, rozčtvrtkujete je, vyndáte tekutý vnitřek a dáte si ho bokem, z toho se může dělat protlak nebo šťáva, a potom ta rajčata nasolíte. Ale hodně, zhruba na kilo rajčat polévková lžíce soli a necháte to dvě, tři hodinky odstátá. Pak to scedíte, dáte si je na plech, do auta do sušičky nebo do trouby. A buď se dají sušit do té gumové konzistence, kdy se dají nakrájet a dát si do mrazáku, nebo je naložit do oleje a zavařit, anebo je nechat úplně uschnout, takže jsou rajčata tvrdá a ta se dají uskladnit normálně ve spíži,“ vysvětluje.

Během roku se dají sušená rajčata dát do čehokoli. Podle Mirky Špačkové jsou nejlepší špagety s bazalkovým pestem a sušenými rajčaty.

autor: dak

Související