Zimní husí kaldoun
Vývar je v kuchyni naprostý základ. Aby nás dokázal postavit na nohy, zahřát, zlepšit náladu, povzbudit, k tomu potřebujeme nějaký dobrý klasický recept. Pro kaldoun vznikl název v Německu, kde se drůbežím drobům říká die Kaldaunen.
Kaldoun si tedy můžeme uvařit i z kuřecích, kachních, nebo krůtích drobů a odřezků, ale my se dnes zaměříme na husu.
- droby 1 husy (krk, křídla, žaludek)
- 100 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
- 1 malá cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- 80 g širokých nudlí
- 100 ml smetany
- petrželka na ozdobu
Recept na kaldoun mi svěřila chovatelka bílé husy české Petra Burianová: „Když jsme u těch hus, tak z těch drobů a z těch krků se vaří taková hustá polévka kaldoun. A tu já miluju, teda dneska jsme ji měli k obědu. Já jí vždycky uvařím obrovský kotel.“
„Ten silný vývar z drobů a částí husy je vynikající záležitost. Ty části jsou okrajové, ať jsou to křídla nebo krky, ale vnitřnosti, a podobně. Pak se to zahustí, opraží se zelenina, přidají se nudle, smetana a uvaří se silný vývar. A sílu vývarů teď všichni potřebujeme, protože už se těšíme na to jaro, i u nás doma teď hodně jedou vývary. Kaldoun je obohacen o tu zeleninu, smetanu a nudle. Je to výživná polévka, o které já říkám, kudy teče, tudy léčí.“
Potřebujeme části husy, které nezpracujeme jinak – játra, srdce, křídla, krky, žaludky. Do vývaru vždy patří kořenová zelenina, tedy mrkev, celer a petržel, dále cibule, hladká mouka na zahuštění, kterou opražíme na másle dozlatova a přidáváme do hrnce. Samozřejmě nechybí sůl a pepř a petrželka do talíře na ozdobu. Kaldoun se zahušťuje také vařenými nudlemi, když jsou domácí, jedině dobře, a smetanou. Je tam opravdu všechno, co je dobré, a posiluje.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka