Zimní husí kaldoun
Vývar je v kuchyni naprostý základ. Aby nás dokázal postavit na nohy, zahřát, zlepšit náladu, povzbudit, k tomu potřebujeme nějaký dobrý klasický recept. Pro kaldoun vznikl název v Německu, kde se drůbežím drobům říká die Kaldaunen.
Kaldoun si tedy můžeme uvařit i z kuřecích, kachních, nebo krůtích drobů a odřezků, ale my se dnes zaměříme na husu.
- droby 1 husy (krk, křídla, žaludek)
- 100 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel
- 1 malá cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
- 80 g širokých nudlí
- 100 ml smetany
- petrželka na ozdobu
Recept na kaldoun mi svěřila chovatelka bílé husy české Petra Burianová: „Když jsme u těch hus, tak z těch drobů a z těch krků se vaří taková hustá polévka kaldoun. A tu já miluju, teda dneska jsme ji měli k obědu. Já jí vždycky uvařím obrovský kotel.“
„Ten silný vývar z drobů a částí husy je vynikající záležitost. Ty části jsou okrajové, ať jsou to křídla nebo krky, ale vnitřnosti, a podobně. Pak se to zahustí, opraží se zelenina, přidají se nudle, smetana a uvaří se silný vývar. A sílu vývarů teď všichni potřebujeme, protože už se těšíme na to jaro, i u nás doma teď hodně jedou vývary. Kaldoun je obohacen o tu zeleninu, smetanu a nudle. Je to výživná polévka, o které já říkám, kudy teče, tudy léčí.“
Potřebujeme části husy, které nezpracujeme jinak – játra, srdce, křídla, krky, žaludky. Do vývaru vždy patří kořenová zelenina, tedy mrkev, celer a petržel, dále cibule, hladká mouka na zahuštění, kterou opražíme na másle dozlatova a přidáváme do hrnce. Samozřejmě nechybí sůl a pepř a petrželka do talíře na ozdobu. Kaldoun se zahušťuje také vařenými nudlemi, když jsou domácí, jedině dobře, a smetanou. Je tam opravdu všechno, co je dobré, a posiluje.
Související
-
Kuřecí kung pao
Říkám si, že asijskou kuchyni je lepší nechat na restauraci, protože tady v Evropě to stejně nakonec dopadne vždycky trochu jinak, než by podle originálního receptu mělo.
-
Krkovice pečená na zelí
Na kysaném zelí se dá upéct strašně dobré kuře, ale nedávno jsem viděla ještě jiný recept - vepřové maso, které se upeče na čerstvém zelí.
-
Kuřecí paličky s dýňovou přílohou
Když se povede koupit balení pěkných kuřecích paliček, tip na oběd se nabízí úplně sám. Teď už jen vymyslet, jak je okořenit, a co k nim za přílohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.