Kefírová buchta

Největší audioportál na českém internetu

Kefírová buchta | Foto: Jana Volková

Kefírová Buchta

Buchty z litého těsta na plech jsou velmi oblíbené. Jednak jsou velmi jednoduché a rychlé, no a chuť, o tu se musíme postarat sami.

Většinou ani to nebývá náročné. I známé pekařky, jejichž recepty si sháníme a vyměňujeme, takovými buchtami mnohdy začínaly. Třeba vítězka prvního ročníku soutěže Peče celá země Petra Burianová. I ona má recept, o který se dělí nejčastěji a stále dokola: "To je kefírová buchta. Úplně obyčejná buchta, kdy nalijete kefír, zamícháte všechny věci, a vylijete to na plech. Uděláte polevu, máslo, kakao a já tam dávám trošičku griotky. To je nejlepší, nejjednodušší buchta a všichni ji chtějí." 

Ingredience
  • na těsto:
  • 30dkg hladké mouky
  • 30dkg cukru moučka
  • 500ml kefíru
  • 2 lžičky sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 celé vejce
  • 1 dcl oleje
  • na polevu:
  • 140 g moučkového cukru
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 2 lžičky kakaa
  • 2 lžičky rumu/griotky/jiného alkoholu/sirupu
  •  

A jak se tedy dělá? Potřebujeme váhu a všechny suroviny odvážit do velké mísy - 30dkg hladké mouky, 30dkg moučkového cukru, půl litru kefíru, 2 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, 1 vajíčko a deci oleje. V míse všechno prošleháváme, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, tady nám pekařka doporučuje i rozměr - 25x35cm. Pečeme uprostřed trouby na 170 stupňů na horní i dolní ohřev asi 35 minut.

A na řadě je poleva, kterou lijeme ještě na horkou buchtu po vytažení z trouby. Rozmícháme do hladka 14dkg moučkového cukru, 8 deka rozpuštěného másla, 2 lžičky kakaa a 2 lžičky rumu, nebo jak jsme slyšeli griotky. A zdobit můžeme třeba květy fialek, sedmikrásek a v zimě lentilkami. Až ochutnáme, sami prý pochopíme, proč tuto buchtu chce každý.

Související