Kefírová buchta
Buchty z litého těsta na plech jsou velmi oblíbené. Jednak jsou velmi jednoduché a rychlé, no a chuť, o tu se musíme postarat sami.
Většinou ani to nebývá náročné. I známé pekařky, jejichž recepty si sháníme a vyměňujeme, takovými buchtami mnohdy začínaly. Třeba vítězka prvního ročníku soutěže Peče celá země Petra Burianová. I ona má recept, o který se dělí nejčastěji a stále dokola: "To je kefírová buchta. Úplně obyčejná buchta, kdy nalijete kefír, zamícháte všechny věci, a vylijete to na plech. Uděláte polevu, máslo, kakao a já tam dávám trošičku griotky. To je nejlepší, nejjednodušší buchta a všichni ji chtějí."
- na těsto:
- 30dkg hladké mouky
- 30dkg cukru moučka
- 500ml kefíru
- 2 lžičky sody
- 2 lžíce kakaa
- 1 celé vejce
- 1 dcl oleje
- na polevu:
- 140 g moučkového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky kakaa
- 2 lžičky rumu/griotky/jiného alkoholu/sirupu
A jak se tedy dělá? Potřebujeme váhu a všechny suroviny odvážit do velké mísy - 30dkg hladké mouky, 30dkg moučkového cukru, půl litru kefíru, 2 lžičky sody, 2 lžíce kakaa, 1 vajíčko a deci oleje. V míse všechno prošleháváme, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, tady nám pekařka doporučuje i rozměr - 25x35cm. Pečeme uprostřed trouby na 170 stupňů na horní i dolní ohřev asi 35 minut.
A na řadě je poleva, kterou lijeme ještě na horkou buchtu po vytažení z trouby. Rozmícháme do hladka 14dkg moučkového cukru, 8 deka rozpuštěného másla, 2 lžičky kakaa a 2 lžičky rumu, nebo jak jsme slyšeli griotky. A zdobit můžeme třeba květy fialek, sedmikrásek a v zimě lentilkami. Až ochutnáme, sami prý pochopíme, proč tuto buchtu chce každý.
Související
-
Polévka s růžičkovou kapustou a kmínem
Příprava každé polévky by měla začínat vývarem. Ano, většině z nás stačí obyčejná voda, ale pokud se naučíme udělat si do zásoby několik litrů vývaru, máme vyhráno.
-
Univerzální těsto na sladký i slaný koláč
Jen pouhé tři ingredience a špetka soli stačí k utvoření křehkého a chutného těsta do kulaté koláčové formy – mouka, máslo a jogurt!
-
Jarní salát s ředkvičkami a pomerančem
Po zimě jsme unavení všichni, počasí se neustále mění, slunce ještě tolik nehřeje a naše tělo touží po vitamínech.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka