Kuřecí kung pao

Vždycky si říkám, že asijskou kuchyni je lepší nechat na restauraci, protože tady v Evropě to stejně nakonec dopadne vždycky trochu jinak, než by podle originálního receptu mělo.

Jsou ale jídla, kde už na tom tolik nezáleží, protože u nás dávno zlidověla a nějakou správnost vaření nikdo neřeší. Třeba takové kung pao můžeme vařit podle sebe, hlavně když nakonec všem chutná.

Ingredience
  • 400 g kuřecích prsou
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce škrobu (kukuřičný, bramborový...)
  • 2-3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku (dle chuti i více)
  • čerstvý zázvor
  • 2 hrsti arašídů
  • řepkový olej na smažení
  • sůl, pepř
  • Na zálivku:
  • 6 lžic sójové omáčky
  • rýžový ocet
  • sezamový olej
  • škrob
  • voda
  • třtinový cukr

Základní recept ale máme: vezmeme  dvoje kuřecí prsíčka, která nakrájíme na kousky, a připravíme si na ně marinádu. Základem je kvalitní sójová omáčka, k ní přidáme dvě lžíce škrobu, sůl a pepř.

Maso necháme marinovat a mezitím si připravíme zálivku – opět ze sójové omáčky, trochy rýžového octa, sezamového oleje, škrobu, vody a třtinového cukru, od všeho trošku.

Nakrájíme na kousky 2 jarní cibulky, nadrobno 2 stroužky česneku a kus zázvoru na tenké proužky. Teď jdeme smažit. Jestli nemáte pánev wok, nevadí, stačí i hlubší pánev s větším průměrem.

Nalijeme do ní větší množství řepkového oleje, který snáší vysoké teploty, rozpálíme. Necháme kuřecí kousky osmažit ze všech stran, aby vznikla krusta. Maso vyjmeme a nasypeme do pánve cibulky, česnek a zázvor. Orestujeme, přidáme zálivku, promícháme a po pár minutách znovu přidáme maso.

Úplně na závěr nasypeme arašídy opražené nasucho v jiné pánvi. Promícháme a podáváme s rýží nebo asijskými nudlemi.

autor: dak

Související