Houbové těstoviny

Když houby rostou, je to skvělé, národ houbařů jásá a doma se mění v národ houbových kuchařů. Dnešní oběd proto může chutnat právě po houbách!

Budeme k němu potřebovat necelého půl kila hub, které si nakrájíme na plátky. Také čtvrt kila těstovin, které si uvaříme, a budeme také potřebovat pár dalších věcí, především vývar, bílé víno, cibuli šalotku, máslo a olivový olej, worcester a balsamico, česnek, smetanu, petrželku a tymián a samozřejmě sůl a pepř.

Ingredience
  • 250 g těstovin
  • 500 g hub
  • 250 ml vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml bílého vína
  • 1 šalotku
  • 2 stroužky česneku
  • mouka
  • olivový olej
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička krémového balsamica
  • tymián
  • petrželka
  • sůl, pepř

Na oleji si opečeme najemno nakrájenou šalotku. Když zezlátne, přidáme houby, osolíme a opepříme. Můžeme použít i houby sušené, které si ale předem předvaříme, scedíme, a dále postupujeme jako s houbami čerstvými.

Na pánvi je dochutíme dvěma stroužky prolisovaného česneku, dvěma lžícemi másla a lístky strženými ze snítky tymiánu. Promícháme, necháme houby pustit vodu, a asi po třech minutách vyndáme půlku hub z pánve. Zbytek v pánvi poprášíme moukou a pomalu vléváme vývar.

Potom přidáme deci vína, lžíci worcesterské omáčky, lžičku balsamica a promícháme. Podle chuti můžeme dosolit a dopepřit. Povaříme omáčku do zhoustnutí a pak zjemníme kelímkem smetany ke šlehání. Po dalších dvou minutách přidáme uvařené těstoviny, lepší jsou kratší tvary, omáčka na nich lépe drží, a odloženou část hub. Je hotovo – podáváme sypané čerstvou petrželkou.

autor: dak

Související

  • Houbový tatarák

    Bez výprav do lesa na houby to není žádný podzim. Také to tak cítíte? Když rostou, je to krásná odměna – nejprve v přírodě a pak podruhé v kuchyni.

  • Kuře s houbami a tymiánem

    Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.

  • Bulgur s houbami

    Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.