Houbové těstoviny
Když houby rostou, je to skvělé, národ houbařů jásá a doma se mění v národ houbových kuchařů. Dnešní oběd proto může chutnat právě po houbách!
Budeme k němu potřebovat necelého půl kila hub, které si nakrájíme na plátky. Také čtvrt kila těstovin, které si uvaříme, a budeme také potřebovat pár dalších věcí, především vývar, bílé víno, cibuli šalotku, máslo a olivový olej, worcester a balsamico, česnek, smetanu, petrželku a tymián a samozřejmě sůl a pepř.
- 250 g těstovin
- 500 g hub
- 250 ml vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml bílého vína
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- mouka
- olivový olej
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička krémového balsamica
- tymián
- petrželka
- sůl, pepř
Na oleji si opečeme najemno nakrájenou šalotku. Když zezlátne, přidáme houby, osolíme a opepříme. Můžeme použít i houby sušené, které si ale předem předvaříme, scedíme, a dále postupujeme jako s houbami čerstvými.
Na pánvi je dochutíme dvěma stroužky prolisovaného česneku, dvěma lžícemi másla a lístky strženými ze snítky tymiánu. Promícháme, necháme houby pustit vodu, a asi po třech minutách vyndáme půlku hub z pánve. Zbytek v pánvi poprášíme moukou a pomalu vléváme vývar.
Potom přidáme deci vína, lžíci worcesterské omáčky, lžičku balsamica a promícháme. Podle chuti můžeme dosolit a dopepřit. Povaříme omáčku do zhoustnutí a pak zjemníme kelímkem smetany ke šlehání. Po dalších dvou minutách přidáme uvařené těstoviny, lepší jsou kratší tvary, omáčka na nich lépe drží, a odloženou část hub. Je hotovo – podáváme sypané čerstvou petrželkou.
Související
-
Houbový tatarák
Bez výprav do lesa na houby to není žádný podzim. Také to tak cítíte? Když rostou, je to krásná odměna – nejprve v přírodě a pak podruhé v kuchyni.
-
Kuře s houbami a tymiánem
Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.
-
Bulgur s houbami
Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.