Houbové těstoviny
Když houby rostou, je to skvělé, národ houbařů jásá a doma se mění v národ houbových kuchařů. Dnešní oběd proto může chutnat právě po houbách!
Budeme k němu potřebovat necelého půl kila hub, které si nakrájíme na plátky. Také čtvrt kila těstovin, které si uvaříme, a budeme také potřebovat pár dalších věcí, především vývar, bílé víno, cibuli šalotku, máslo a olivový olej, worcester a balsamico, česnek, smetanu, petrželku a tymián a samozřejmě sůl a pepř.
- 250 g těstovin
- 500 g hub
- 250 ml vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml bílého vína
- 1 šalotku
- 2 stroužky česneku
- mouka
- olivový olej
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- 1 lžička krémového balsamica
- tymián
- petrželka
- sůl, pepř
Na oleji si opečeme najemno nakrájenou šalotku. Když zezlátne, přidáme houby, osolíme a opepříme. Můžeme použít i houby sušené, které si ale předem předvaříme, scedíme, a dále postupujeme jako s houbami čerstvými.
Na pánvi je dochutíme dvěma stroužky prolisovaného česneku, dvěma lžícemi másla a lístky strženými ze snítky tymiánu. Promícháme, necháme houby pustit vodu, a asi po třech minutách vyndáme půlku hub z pánve. Zbytek v pánvi poprášíme moukou a pomalu vléváme vývar.
Potom přidáme deci vína, lžíci worcesterské omáčky, lžičku balsamica a promícháme. Podle chuti můžeme dosolit a dopepřit. Povaříme omáčku do zhoustnutí a pak zjemníme kelímkem smetany ke šlehání. Po dalších dvou minutách přidáme uvařené těstoviny, lepší jsou kratší tvary, omáčka na nich lépe drží, a odloženou část hub. Je hotovo – podáváme sypané čerstvou petrželkou.
Související
-
Houbový tatarák
Bez výprav do lesa na houby to není žádný podzim. Také to tak cítíte? Když rostou, je to krásná odměna – nejprve v přírodě a pak podruhé v kuchyni.
-
Kuře s houbami a tymiánem
Kuře k obědu je spolehlivě jedna z nejspolehlivějších nabídek, a pokud máte kuře z domácího chovu s výraznou chutí a řádnou váhou, pak je to dvojnásobná výhra.
-
Bulgur s houbami
Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.