Pečený králík
Také máte nostalgickou náladu, když si vzpomenete na ty doby, kdy domácích králíků bylo tolik a pekli se stále dokola každý víkend?
Ty doby už jsou pryč a nedávno jsem mezi řečí zaslechla, jak lidem občas pečený králík chybí! Pokud si jej pořídíte a pustíte se do přípravy, možná se vám bude hodit následující recept. Králíka obvykle porcujeme na přední a zadní nohy a dvě porce hřbetu.
- 1 naporcovaný králík
- 1-2 červené cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 1 lžíce dijonsklé hořčice
- mletý pepř
- mletá paprika
- mletý muškátový květ
- 8 plátků slaniny
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- snítka tymiánu
- sůl
Všechny porce nasolíme a mističce si rozmícháme dijonskou hořčici s trochou mletého pepře, sladké mleté papriky a muškátového květu. Směsí potřeme maso a vložíme do pekáče. Posypeme králíka nakrájenou cibulí – lepší je červená pro barvu a pár stroužky česneku. Připravíme si silnější plátky slaniny a předehřejeme troubu na 180 stupňů. Než jde králík do trouby, každou porci obalíme slaninou.
Do pekáče kápneme olej, vložíme porce zpátky a přikryjeme. Králík potřebuje vždy delší dobu pečení, takže jej necháme v troubě minimálně hodinu a půl. Pak odklopíme poklici a dopečeme deset minut, aby slanina vytvořila křupavou krustičku a výpek zjemníme velkou lžící másla, ať je čím polévat přílohu. Podáváme se šťouchanými brambory ochucenými buď osmaženou cibulkou nebo vylepšenými spařeným a osmaženým špenátem na kostičkách slaniny.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.