Pečený králík

Také máte nostalgickou náladu, když si vzpomenete na ty doby, kdy domácích králíků bylo tolik a pekli se stále dokola každý víkend?

Ty doby už jsou pryč a nedávno jsem mezi řečí zaslechla, jak lidem občas pečený králík chybí! Pokud si jej pořídíte a pustíte se do přípravy, možná se vám bude hodit následující recept. Králíka obvykle porcujeme na přední a zadní nohy a dvě porce hřbetu.

Ingredience
  • 1 naporcovaný králík
  • 1-2 červené cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 lžíce dijonsklé hořčice
  • mletý pepř
  • mletá paprika
  • mletý muškátový květ
  • 8 plátků slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • snítka tymiánu
  • sůl

Všechny porce nasolíme a mističce si rozmícháme dijonskou hořčici s trochou mletého pepře, sladké mleté papriky a muškátového květu. Směsí potřeme maso a vložíme do pekáče. Posypeme králíka nakrájenou cibulí – lepší je červená pro barvu a pár stroužky česneku. Připravíme si silnější plátky slaniny a předehřejeme troubu na 180 stupňů. Než jde králík do trouby, každou porci obalíme slaninou.

Do pekáče kápneme olej, vložíme porce zpátky a přikryjeme. Králík potřebuje vždy delší dobu pečení, takže jej necháme v troubě minimálně hodinu a půl. Pak odklopíme poklici a dopečeme deset minut, aby slanina vytvořila křupavou krustičku a výpek zjemníme velkou lžící másla, ať je čím polévat přílohu. Podáváme se šťouchanými brambory ochucenými buď osmaženou cibulkou nebo vylepšenými spařeným a osmaženým špenátem na kostičkách slaniny.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat