Řepový salát
Růžové jídlo vznikne buď když použijeme potravinářské barvivo nebo – červenou řepu!
Ano, řepa smíchaná třeba se sýrem, jogurtem nebo smetanou je místo temně vínové najednou vesele růžová. A navíc skvěle chutná, pokud si ji doladíme podle tipu od Evy Stelly Wasserbauerové, která připravuje inspiraci do kuchyně pro žďárský obchod Bezobalík – takto dělá řepový salát: „Nastrouhám dvě větší červené řepy. Nastrouhám nakládané okurky, ty potřebujeme tak čtyři větší. A potom už je to velmi jednoduché: smícháme je v misce společně s majonézou a bílým jogurtem, je to taková odlehčenější varianta. Přidáme slunečnicová semínka, a kdo má rád a může vlašské ořechy, může je nasucho opražit a přidat k tomu.
Podávám to se salátem rukolou, protože ta zajistí takovou hořkou, zajímavou chuť. Nezapomeňte osolit, opepřit a přidejte své oblíbené koření. Já do téhle varianty dávám například indické koření, třeba kardamom, a garam masalu, aby to mělo exotický nádech. Kdo nemá rád okurky, ale abychom zachovali nějakou tu kyselost, může přidat citronovou šťávu. K té červené řepě se samozřejmě hodí skvěle kozí sýr a dokážu si to představit i s vařenými vejci,“ nabízí Eva Stella další možné varianty salátu z červené řepy. Máme tedy jednoduchý zdravý salát, který zaujme svou barvou i chutí. Kromě rukoly můžeme do salátu přidat i další zelené listy, ozdobit jimi porce v miskách, posypat sýrem, oříšky – tohle všechno dohromady je skvělé.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.