Dort s tvarohem a kakaem
Mlsat se dá i zdravě, nebo aspoň tak, aby se člověk nepřecpal tím, co pro něj není moc dobré – spoustou cukru a tuku. Třeba můžeme upéct nízký kakaový korpus, doplnit ho spoustou tvarohu s mascarpone a posypat neslazeným kakaem. Jak na to?
Vyšleháme do pěny 4 žloutky a 4 lžíce cukru, přidáme 4 lžíce oleje a zamícháme. Přidáme 4 lžíce polohrubé mouky – dobře se to pamatuje, všechno je to po čtyřech se lžičkou kypřicího prášku. Nakonec z bílků, které nám zbydou, ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do těsta.
Korpus upečeme v menší dortové formě na 170 stupňů asi dvacet minut, a pak necháme chladnout ve formě, budeme ji ještě potřebovat.
- Korpus:
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 4 lžíce cukru
- 4 vejce
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce kakaa
- Náplň:
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu
- cukr dle chuti
- 1 kompotované mandarinky
- kakao na posypání
Mezitím si ušleháme čtvrtkilové balení sýru mascarpone společně s kostkou tvarohu – náplň pak není tolik tučná, osladíme ji podle chuti – buď lžící cukru, nebo balíčkem vanilkového cukru, to mám raději, ten je výraznější.
Scedíme malý mandarinkový kompot, překrájíme mandarinky na malé kousky a vmícháme do tvarohu.
Když korpus vychladne, potřeme ho tvarohovo-mandarinkovou náplní, a posypeme kakaem. Necháme v lednici, aby náplň ztuhla.
I tak potom krájíme a servírujeme velmi opatrně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka