Perníkový závin
Dobré věci k jídlu v sobě mívají někdy rafinované kombinace chutí, a jindy zase úplně jednoduché a vlastně očekávané – třeba jako jablka a skořice v klasickém štrůdlu.
Moje kolegyně Irena Šarounová se při natáčení často potká s lidmi, kteří skvěle vaří nebo pečou, a tak tomu bylo i nedávno v Přibyslavicích, kde ochutnala perníkový štrůdl, který byl tak dobrý, že poprosila o recept pro sebe, a vlastně i pro vás.
- 560 g hladké mouky
- 280 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce koření do perníku
- povidla hrušková nebo švestková
- vlašské ořechy nasekané
- vejce na potření
Tady je: „Zpracujeme těsto, vyválíme na sílu asi půl centimetru, nakrájíme na pásy široké asi 10 cm, a naplníme povidly. Mohou být hrušková nebo švestková, mně k tomu perníku pasují lépe švestky. Posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Nebudeme zavinovat do šneka jako štrůdl, ale přehneme jen ty boční strany a uprostřed to necháme otevřené, aby byla vidět ta náplň uvnitř, asi tak dva centimetry. Potřeme všechny vzniklé štrůdly rozšlehaným vejcem a dáme upéct. Po upečení nakrájíme na tenké proužky a je to opravdu bezvadné cukroví ke kávě.“
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.