Perníkový závin
Dobré věci k jídlu v sobě mívají někdy rafinované kombinace chutí, a jindy zase úplně jednoduché a vlastně očekávané – třeba jako jablka a skořice v klasickém štrůdlu.
Moje kolegyně Irena Šarounová se při natáčení často potká s lidmi, kteří skvěle vaří nebo pečou, a tak tomu bylo i nedávno v Přibyslavicích, kde ochutnala perníkový štrůdl, který byl tak dobrý, že poprosila o recept pro sebe, a vlastně i pro vás.
- 560 g hladké mouky
- 280 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce koření do perníku
- povidla hrušková nebo švestková
- vlašské ořechy nasekané
- vejce na potření
Tady je: „Zpracujeme těsto, vyválíme na sílu asi půl centimetru, nakrájíme na pásy široké asi 10 cm, a naplníme povidly. Mohou být hrušková nebo švestková, mně k tomu perníku pasují lépe švestky. Posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Nebudeme zavinovat do šneka jako štrůdl, ale přehneme jen ty boční strany a uprostřed to necháme otevřené, aby byla vidět ta náplň uvnitř, asi tak dva centimetry. Potřeme všechny vzniklé štrůdly rozšlehaným vejcem a dáme upéct. Po upečení nakrájíme na tenké proužky a je to opravdu bezvadné cukroví ke kávě.“
Související
-
Adventní závin s marcipánem
Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí.
-
Tažený závin s rebarborou
Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka.
-
Hruškový závin
Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzko...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.