Bulgur s tuňákem

Bulgur, neboli rozlámaná pšeničná zrna znají v mnoha zemích na jih od nás, ale byla by chyba si myslet, že pro nás je to v kuchyni nějaká novinka! I my jsme o něm už několikrát mluvili!

Dnes bychom si tuto obvykle přílohu nebo základ salátu mohli zkusit s rybou. Takový tuňák, toho já nikdy neodmítnu a vždycky mám doma značné zásoby, teď se budou hodit.

Ingredience
  • 130 g nevařeného bulguru
  • 200 g tuňáka v olivovém oleji
  • cibule
  • paprika (bez slupky)
  • cherry rajčátka
  • olivy
  • bazalka (řeřicha, pažitka)
  • sůl, pepř

Nejprve si ale uvaříme bulgur. Propláchne se horkou vodou, a pak vaří stejně jako rýže, tedy na díl – u nás je to hrnek bulguru nalijeme dva hrnky vody, osolíme a uvaříme.

Než se voda vsákne, je to asi 12 minut. Mezitím můžeme využít všechnu zeleniny, kterou máme v ledničce – cibuli, papriku, pórek, olivy, rajčátka a tak dále. Nakrájíme na malé kostičky a promícháme s uvařeným bulgurem.

Přidáme okapaného tuňáka, dochutíme solí a pepřem a podáváme zdobené bylinkou – může to být štiplavá řeřicha, letní bazalka, nebo čerstvá pažitka. Takto promíchaný salát se hodí jako předkrm, pokud připravujeme větší menu pro vzácné hosty, hodí se ale v létě i jako lehké hlavní jídlo nebo jako příloha.

autor: dak

Související

  • Bulgur s houbami

    Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.