Bulgur s tuňákem
Bulgur, neboli rozlámaná pšeničná zrna znají v mnoha zemích na jih od nás, ale byla by chyba si myslet, že pro nás je to v kuchyni nějaká novinka! I my jsme o něm už několikrát mluvili!
Dnes bychom si tuto obvykle přílohu nebo základ salátu mohli zkusit s rybou. Takový tuňák, toho já nikdy neodmítnu a vždycky mám doma značné zásoby, teď se budou hodit.
- 130 g nevařeného bulguru
- 200 g tuňáka v olivovém oleji
- cibule
- paprika (bez slupky)
- cherry rajčátka
- olivy
- bazalka (řeřicha, pažitka)
- sůl, pepř
Nejprve si ale uvaříme bulgur. Propláchne se horkou vodou, a pak vaří stejně jako rýže, tedy na díl – u nás je to hrnek bulguru nalijeme dva hrnky vody, osolíme a uvaříme.
Než se voda vsákne, je to asi 12 minut. Mezitím můžeme využít všechnu zeleniny, kterou máme v ledničce – cibuli, papriku, pórek, olivy, rajčátka a tak dále. Nakrájíme na malé kostičky a promícháme s uvařeným bulgurem.
Přidáme okapaného tuňáka, dochutíme solí a pepřem a podáváme zdobené bylinkou – může to být štiplavá řeřicha, letní bazalka, nebo čerstvá pažitka. Takto promíchaný salát se hodí jako předkrm, pokud připravujeme větší menu pro vzácné hosty, hodí se ale v létě i jako lehké hlavní jídlo nebo jako příloha.
Související
-
Bulgur s houbami
Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
![hurvinek.jpg hurvinek.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/4c83e43279b642121b870ce888c62be8.jpg?itok=5JPOJ2vm)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/c61cb9fdb5b8bd1e1a6d06ebcb7110e7.jpg?itok=4Fwwcnre)
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka