Adventní závin s marcipánem
Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí.
Nedávno jsem se dočetla, že adventní závin může být plněný tvarohem a slazený mým milovaným marcipánem, kterého bych se ujedla. Jen jsem dosud nevěděla, do čeho ho dát.
- 2 listová těsta
- 1 balení tvarohu
- 2 žloutky
- cukr dle chuti
- vanilkový cukr
- 1 vanilkový lusk
- 150 g marcipánu
- vejce na potření
Tak teď už to vím! Začneme ale u listového těsta – na jedno balení tvarohu potřebujeme těsta dvě, protože je ho přece jen dost. Rozválíme si je na placku a než začneme plnit, v misce si rozmícháme tvaroh se žloutky, dvěma lžícemi vanilkového cukru a vnitřkem vanilkového lusku.
Velmi dobře promícháme a půlku směsi namažeme na jeden plát těsta, druhou pak na další. Marcipánu na jeden závin potřebujeme 75 gramů, nastrouháme jej nahrubo a posypeme jím tvarohovou směs. Smotáme závin, dokončíme druhou nohavici stejným způsobem a obě položíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme vajíčkem a upečeme dozlatova tak, jak má závin vypadat, trvá to asi tři čtvrtě hodiny.
Vůně vanilky a marcipánu krásně předznamená období, kdy se od pečení cukroví rozvoní celá kuchyň, a to už bude brzy!
Související
-
Závin se sladkým zelím
Dnes budeme experimentovat se štrůdlem. Určitě už jste si vyzkoušeli do těsta zamotat všechno možné – sladké i slané, jablka, švestky, tvaroh, borůvky, nebo zase sý...
-
Tažený závin s rebarborou
Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.