Maso na šťávě se vším kořením
Dobré maso má být měkké, a proto by se mělo pořádně upéct. Pokud chceme potěšit své chuťové pohárky, měli bychom ho předtím také dobře ochutit.
Paní Marie Daňková, která zaujala porotu soutěže Pochoutkový rok, vaří celý život a tohle je její návod na velmi chutné libové maso na šťávě.
- 4 plátky vepřové kotlety
- 1 cibule
- česnek
- směs koření: kmín, kurkuma, oregano,
- sladká paprika, americké brambory…
- máslo
- lžíce mouky na zahuštění
„Cibuli, máslo, orestuju tu cibuli, na to dám zatáhnout ty plátky masa, pak to dám do pečícího kastrolu, mám z varného skla, česnek tam přidám a všechno tohle koření, od každého kapku. Kmín, kurkumu, oregano, americké brambory, co máte rádi. Osolím to, zaleju to vodou a dám to na dvě hodiny do trouby. Pak to scedím, ten sós zadělám moukou a ono to dostane takovou barvu nějakou a takový šmrnc,“ směje se kuchařka.
O tomto způsobu kořenění říká sice paní Daňková, že to je jako když pejsek s kočičkou pekli dort, ale výsledek je nakonec velmi chutný. Chuti takto upravenému maso dodávají naprosto klasicky udělané domácí bramboráčky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.