Maso na šťávě se vším kořením
Dobré maso má být měkké, a proto by se mělo pořádně upéct. Pokud chceme potěšit své chuťové pohárky, měli bychom ho předtím také dobře ochutit.
Paní Marie Daňková, která zaujala porotu soutěže Pochoutkový rok, vaří celý život a tohle je její návod na velmi chutné libové maso na šťávě.
- 4 plátky vepřové kotlety
- 1 cibule
- česnek
- směs koření: kmín, kurkuma, oregano,
- sladká paprika, americké brambory…
- máslo
- lžíce mouky na zahuštění
„Cibuli, máslo, orestuju tu cibuli, na to dám zatáhnout ty plátky masa, pak to dám do pečícího kastrolu, mám z varného skla, česnek tam přidám a všechno tohle koření, od každého kapku. Kmín, kurkumu, oregano, americké brambory, co máte rádi. Osolím to, zaleju to vodou a dám to na dvě hodiny do trouby. Pak to scedím, ten sós zadělám moukou a ono to dostane takovou barvu nějakou a takový šmrnc,“ směje se kuchařka.
O tomto způsobu kořenění říká sice paní Daňková, že to je jako když pejsek s kočičkou pekli dort, ale výsledek je nakonec velmi chutný. Chuti takto upravenému maso dodávají naprosto klasicky udělané domácí bramboráčky.
Související
-
Trhané vepřové maso ze zbylé pečínky
Nestává se to často, že by z víkendového pečení zbylo maso, většinou se po něm jen zapráší a naopak zbude příloha.
-
Mleté maso v cibuli
Mleté maso se dá připravit na miliony způsobů, přesto byl pro mě tip Veroniky Doškové z jihlavského kuchařského studia Gurmandie na mleté maso v cibuli plná novinka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.