Bezlepkové jahodové knedlíky
Že si také nedovedete představit léto bez ovocných knedlíků, i když máte bezlepkovou dietu?
Vůbec nevadí, tvarohové těsto jde s ovocem krásně dohromady a do něj můžeme přidat některou bezlepkovou mouku. Ozkoušené jsou mouka rýžová nebo mandlová. Pohanková mouka může změnit chuť knedlíků, někomu nemusí lahodit ani mouka kukuřičná, která mění nejen chuť, ale i barvu těsta.
- 500 g tvarohu
- 15 – 20 jahod
- 200 g rýžové mouky (mandlové, pohankové, kokosové)
- špetka soli
- 1-2 žloutky
- cukr
- máslo
Kokosová mouka má zase jiné dávkování, obvykle stačí jen třetina množství, které bychom použili u mouky pšeničné. Ideální je vyzkoušet, která mouka bude nejlepší jak pro zpracování, tak na chuť knedlíků.
Tvaroh tedy v míse utřeme se žloutkem a solí. Potom postupně přisypáváme dvě stě gramů mouky, mícháme, dokud nevznikne těsto, které dobře drží pohromadě. Rozdělíme je na kousky podle počtu a velikosti jahod, obvykle to vychází kolem 15 kusů jahod. Ty omyjeme a každou obalíme těstem.
Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou po přijítí do varu osolíme a postupně vložíme opatrně všechny knedlíky. Vaříme je přibližně 12 minut, vylovíme a můžeme podávat všem mlsným jazýčkům – sypané cukrem, přelité máslem, můžeme přidat kakao nebo komu takové spojení příliš nechutná, možná dá přednost vanilkovému cukru. Je to lahůdka i v bezlepkové variantě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.