Bezlepkové jahodové knedlíky

Že si také nedovedete představit léto bez ovocných knedlíků, i když máte bezlepkovou dietu?

Vůbec nevadí, tvarohové těsto jde s ovocem krásně dohromady a do něj můžeme přidat některou bezlepkovou mouku. Ozkoušené jsou mouka rýžová nebo mandlová. Pohanková mouka může změnit chuť knedlíků, někomu nemusí lahodit ani mouka kukuřičná, která mění nejen chuť, ale i barvu těsta.

Ingredience
  • 500 g tvarohu
  • 15 – 20 jahod
  • 200 g rýžové mouky (mandlové, pohankové, kokosové)
  • špetka soli
  • 1-2 žloutky
  • cukr
  • máslo

Kokosová mouka má zase jiné dávkování, obvykle stačí jen třetina množství, které bychom použili u mouky pšeničné. Ideální je vyzkoušet, která mouka bude nejlepší jak pro zpracování, tak na chuť knedlíků.

Tvaroh tedy v míse utřeme se žloutkem a solí. Potom postupně přisypáváme dvě stě gramů mouky, mícháme, dokud nevznikne těsto, které dobře drží pohromadě. Rozdělíme je na kousky podle počtu a velikosti jahod, obvykle to vychází kolem 15 kusů jahod. Ty omyjeme a každou obalíme těstem.

Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou po přijítí do varu osolíme a postupně vložíme opatrně všechny knedlíky. Vaříme je přibližně 12 minut, vylovíme a můžeme podávat všem mlsným jazýčkům – sypané cukrem, přelité máslem, můžeme přidat kakao nebo komu takové spojení příliš nechutná, možná dá přednost vanilkovému cukru. Je to lahůdka i v bezlepkové variantě.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat