Čokoládové tartaletky

Největší audioportál na českém internetu

Čokoládová tartaletka | Foto: Dáša Kubíková, Český rozhlas

Čokoládové tartaletky

Když zákusek po obědě dobře vypadá, většinou mu neodoláme. Když je to čokoládová tartaletka, odolat se opravdu nedá.

Tartaletka je vlastně takový větší plněný košíček z křehkého těsta. Plnit se může různými krémy, ovocem, nebo právě čokoládou. Košíčky si nejprve upečeme – v míse promneme 150 gramů hladké mouky a špetku soli s 60 gramy cukru.

Necháme změknout 75 gramů másla a to pak zapracujeme do mouky a cukru. Do vzniklé drobenky přidáme žloutek a lžíci vody. Propracujeme a těsto pak necháme vychladit v ledničce asi hodinu. Potom těstem tence vyplníme formičky na tartaletky a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Po deseti minutách zrůžoví a jsou hotové.

Plnit budeme směsí dvou set gramů hořké kvalitní čokolády a dvou set gramů šlehačky. Smetanu nejdříve přivedeme k varu, a pak jí zalijeme na kousky nalámanou čokoládu v míse. Přidáme třicet gramů másla a rozmícháme na jemný krém, který nalijeme do tartaletek. Po vychladnutí můžeme ozdobit čerstvým ovocem – jahodami, borůvkami, co právě zraje. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat