Čokoládové tartaletky

Když zákusek po obědě dobře vypadá, většinou mu neodoláme. Když je to čokoládová tartaletka, odolat se opravdu nedá.

Tartaletka je vlastně takový větší plněný košíček z křehkého těsta. Plnit se může různými krémy, ovocem, nebo právě čokoládou. Košíčky si nejprve upečeme – v míse promneme 150 gramů hladké mouky a špetku soli s 60 gramy cukru.

Necháme změknout 75 gramů másla a to pak zapracujeme do mouky a cukru. Do vzniklé drobenky přidáme žloutek a lžíci vody. Propracujeme a těsto pak necháme vychladit v ledničce asi hodinu. Potom těstem tence vyplníme formičky na tartaletky a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Po deseti minutách zrůžoví a jsou hotové.

Plnit budeme směsí dvou set gramů hořké kvalitní čokolády a dvou set gramů šlehačky. Smetanu nejdříve přivedeme k varu, a pak jí zalijeme na kousky nalámanou čokoládu v míse. Přidáme třicet gramů másla a rozmícháme na jemný krém, který nalijeme do tartaletek. Po vychladnutí můžeme ozdobit čerstvým ovocem – jahodami, borůvkami, co právě zraje. 

autor: dak

Mohlo by vás zajímat