Čokoládové tartaletky
Když zákusek po obědě dobře vypadá, většinou mu neodoláme. Když je to čokoládová tartaletka, odolat se opravdu nedá.
Tartaletka je vlastně takový větší plněný košíček z křehkého těsta. Plnit se může různými krémy, ovocem, nebo právě čokoládou. Košíčky si nejprve upečeme – v míse promneme 150 gramů hladké mouky a špetku soli s 60 gramy cukru.
Necháme změknout 75 gramů másla a to pak zapracujeme do mouky a cukru. Do vzniklé drobenky přidáme žloutek a lžíci vody. Propracujeme a těsto pak necháme vychladit v ledničce asi hodinu. Potom těstem tence vyplníme formičky na tartaletky a vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů. Po deseti minutách zrůžoví a jsou hotové.
Plnit budeme směsí dvou set gramů hořké kvalitní čokolády a dvou set gramů šlehačky. Smetanu nejdříve přivedeme k varu, a pak jí zalijeme na kousky nalámanou čokoládu v míse. Přidáme třicet gramů másla a rozmícháme na jemný krém, který nalijeme do tartaletek. Po vychladnutí můžeme ozdobit čerstvým ovocem – jahodami, borůvkami, co právě zraje.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.