Tažený závin s rebarborou

Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka. Stonky rebarbory míchají dvě hlavní barvy, stejně jako míchají dvě hlavní chutě - jsou příjemně sladko kyselé a zeleno červené.

Stonky rebarbory míchají dvě hlavní barvy, stejně jako míchají dvě hlavní chutě - jsou příjemně sladko kyselé a zeleno červené.

Ingredience
  • Těsto na tažený závin:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička octa
  • 150 g másla
  • 125 ml vody
  • Na náplň:
  • 250 g rebarborových stonků
  • 1 lžička skořice
  • třtinový cukr podle chuti

Koláč s drobenkou určitě pečete často, dělává se i zavařenina ze směsi rebarbory a jahod nebo plněné taštičky. Já jsem se dozvěděla, že ani ve štrůdlu není rebarbora špatná.

Nejdříve rozmícháme v deci osolené teplé vody dvě lžíce másla a ocet a rozšleháme vajíčko. Směs vlijeme do důlku v mouce a zaděláme vláčné těsto.

Zatímco odpočívá, připravíme si náplň z rebarbory, kterou doporučuje paní Cilka Smetanová: „Vezmu rebarboru, oloupu ty stonky a nakrájím na kostečky. Pak to spařím horkou vodou a tu po deseti minutách sliju. Rebarboru nasypu rovnou na rozválené těsto,“ radí Cilka.

Odpočinuté těsto rozdělíme do dvou bochánků, lehce rozválíme a prsty vytahujeme od středu do stran, aby bylo co nejtenčí. Náplň z rebarbory musíme dochutit, na to se výborně hodí skořice a třtinový cukr.

Dál postupujeme jako obvykle, potřeme vajíčkem, upečeme a podávat můžeme se šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny.

autor: dak

Související

  • Datlové koule v kokosu

    Velká tmavě hnědá koule obalená v kokosu je vyrobená z ingrediencí, které nevadí, když kvůli diabetu nebo jiné dietě nesmíte cukr.

  • Ovocný dortík

    Krásně vypadající dortíky ze tří vrstev, jedné sladší, než druhé najdete v Krámku s dobrotami v Malči na Chotěbořsku.

  • Ořechová roláda

    Pod názvem ořešák královský se skrývá rozložitý strom, který nám dává v kuchyni velmi oblíbené vlašské ořechy.