Hruškový závin
Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzkoušel i mnoho dalších možností. Zkusili jste ale do závinu zabalit hrušky? Začínáme jako obvykle, rozválením těsta – koupené listové nebo domácí tažené, pivní, jaké máte rádi.
Těsto na závin:
4 větší hrušky
1 lžíce strouhanky
1 lžíce cukru
1 lžička skořice
1 lžíce slivovice
Na ozdobu:
Šlehačka
1 vanilkový cukr
Lístek orchideje
Kokosový sirup
Hrušková kulička
Med
Strouhaný kokos
A jak štrůdl skvěle naplnit, vám poradí studentka nástavby střední školy gastronomické ze Žďáru Eliška Tomanová: „Nakrájíme hrušky na kostičky, smícháme je se strouhankou, skořicí, trochou cukru, promícháme, dáme do toho trošku slivovice a naplníme do listového těsta. Pečeme na 170 stupňů asi dvacet minut. Ozdobený je krémem ze šlehačky, vanilkového cukru a nahoře je lístek orchideje macerovaný v kokosovém sirupu.“
Štrůdl se peče, ozdoby na talířek čekají a my si můžeme prozradit ještě jednu vychytávku z hrušek a slivovice: „Oloupeme celou hrušku, speciálním vykrajovátkem vykrájíme kuličky a vložíme do rozehřátého medu a trochy slivovice,“ popisuje Eliška.
Tyto hruškové kuličky si můžete připravit předem, zavařit je do sklenic jako kompot, a použít je při každé příležitosti na ozdobení talířku s dezertem, abyste svou nápaditostí překvapili. A hrušková kulička v medu a slivovici obalená v kokosu hruškový závin krásně doplní.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.