Nejrychlejší jahodový džem
Běžně se džem vaří na zimu, na uskladnění, ale k tomu je potřeba hodně času i práce, aby stál výsledek mnoha skleniček za to. Kdybyste náhodou potřebovali tip na expresně rychlé zpracování jahod v rychlém džemu, to se dá také!
- 500 g jahod
- 300 g krupicového cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
Příprava je podobná – jahody omyjeme, odkrájíme jim zelené části – prý na jsou už i šikovné nástroje, které to umí rychle a dobře. Překrájíme jahody na plátky a vhodíme je do hrnce. K půl kilu jahod přidáme 30 deka krupicového cukru, ke kilu tedy 60, záleží, kolik jahod máte, a k tomu 2 lžíce citrónové šťávy. Všechno promícháme a vaříme na mírném plameni deset minut.
Džem je hotový, a my máme dvě možnosti – sníst ho hned ještě teplý. Zkoušela jsem to na čerstvých palačinkách a je to neuvěřitelně dobré. Když trochu vychladne, dá se také sníst hned, prostě namazaný na chleba. A druhou možností je přelít do skleniček a uložit do spíže, ovšem pozor, tento expresně rychle vařený džem by se měl spotřebovat do dvou týdnů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.