Fazolový guláš

Guláš je jídlo, které se dá uvařit na nespočet způsobů a vždycky si najde své fanoušky – ať je to guláš z kližky, vepřový guláš, buřtguláš nebo třeba segedín

Ingredience
  • 2 plechovky červených fazolí (v chilli omáčce)
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 5 stroužků česneku
  • hovězí vývar
  • paprika mletá sladká i pálivá
  • gulášové koření
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • majoránka

I když je to typický pokrm z masa, existují i bezmasé varianty, třeba ze sójového masa nebo z velkých červených fazolí. Ty jsou úplně skvělým zdrojem bílkovin, jsou výrazné chuťově i barevně, a když si je řádně ochutíme, dokáží být ideálním základem pro silný guláš.

Jdeme tedy na to – nejprve si nakrájíme velkou cibuli najemno a k tomu asi tři brambory na kostičky a vhodíme do hrnce s olejem nebo sádlem. Kdo nesnese pokrm bez masa, může přikrájet na kolečka klobásu, slaninu nebo jemný salám, ale i bez masa jde o výtečný chod.

Všechno osmažíme a okořeníme – sladká i pálivá paprika, gulášové koření, špetka chilli a samozřejmě sůl a pepř. Zalijeme vývarem a povaříme. Do guláše přidáme česnek – klidně až pět stroužků – prolisujeme a necháme provařit.

Vezmeme konzervované červené fazole, scedíme a přidáme do směsi, pokud chceme pokrm opravdu silný, použijeme fazole v chilli omáčce a vlijeme do guláše nescezené. Můžeme dochutit majoránkou a podávat s krajícem čerstvého chleba.

autor: dak

Související

  • Dýňový guláš

    Dýně je vhodná téměř na všechno. Proto nabízí období cuket a dozrávajících dýní nekonečné možnosti a nepřeberné množství receptů. 

  • Guláš z kližky

    Když si tento recept připravíte do velkého kotle, budete mít navařeno na dva dny. Také se říká, že čím déle se guláš nechá uležet, tím je lepší! 

  • Svratecký guláš

    Svratecký guláš, pokrm kdysi oblíbený v restauracích a hotelích, připomíná dobu, kdy se za sto korun najedla celá rodina.