Šátečky s broskvemi

Broskve mají velmi lahodnou chuť, a bývají oblíbené nejen v létě čerstvé, ale i po celý rok, když jsou zavařené do kompotu. Mám je tak ráda, že si denně dávám aspoň jeden kousek. Když nejsou broskve, tak aspoň nektarinky a skvělé jsou i ploché broskve ze Španělska.

Už několik let peču každé léto klasickou ovocný koláč na plech s broskvemi, který je jednoduchý, rychlý a strašně dobrý, ale ten recept už známe. Proto jsem si říkala, že si můžeme dát malou obměnu.

Ingredience
  • 1 balení listového těsta
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • broskve
  • broskvový nebo meruňkový džem

Na šátečky s broskvemi budeme potřebovat listové těsto. Můžeme pořídit v obchodě hotové, nebo si vyrobit vlastní, to záleží na vaší chuti. Těsto rozválíme a rádýlkem rozkrájíme na čtverce. Do každého položíme půl broskve a zabalíme šátečky.

To je ta rychlejší možnost, druhá možnost je broskve rozkrájet na kousky a promíchat s džemem. Může být broskvový, kdo nemá, hodí se i meruňkový. Do každého šátečku pak vložíme lžíci této náplně – pokud máte velké čtverce, tak klidně i dvě lžíce a zabalíme.

Šátečky potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící mléka a poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova a podáváme, když nás honí mlsná.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.