Šátečky s broskvemi
Broskve mají velmi lahodnou chuť, a bývají oblíbené nejen v létě čerstvé, ale i po celý rok, když jsou zavařené do kompotu. Mám je tak ráda, že si denně dávám aspoň jeden kousek. Když nejsou broskve, tak aspoň nektarinky a skvělé jsou i ploché broskve ze Španělska.
Už několik let peču každé léto klasickou ovocný koláč na plech s broskvemi, který je jednoduchý, rychlý a strašně dobrý, ale ten recept už známe. Proto jsem si říkala, že si můžeme dát malou obměnu.
- 1 balení listového těsta
- 1 vejce
- 1 lžíce mléka
- broskve
- broskvový nebo meruňkový džem
Na šátečky s broskvemi budeme potřebovat listové těsto. Můžeme pořídit v obchodě hotové, nebo si vyrobit vlastní, to záleží na vaší chuti. Těsto rozválíme a rádýlkem rozkrájíme na čtverce. Do každého položíme půl broskve a zabalíme šátečky.
To je ta rychlejší možnost, druhá možnost je broskve rozkrájet na kousky a promíchat s džemem. Může být broskvový, kdo nemá, hodí se i meruňkový. Do každého šátečku pak vložíme lžíci této náplně – pokud máte velké čtverce, tak klidně i dvě lžíce a zabalíme.
Šátečky potřeme vajíčkem rozšlehaným se lžící mléka a poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme na 200 stupňů dozlatova a podáváme, když nás honí mlsná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.