Dýňový guláš
Dýně je vhodná téměř na všechno. Proto nabízí období cuket a dozrávajících dýní nekonečné možnosti a nepřeberné množství receptů.
Proto jsme také z dýní už vařili, pekli a zavařovali všechno možné, ale že se dá pustit i do tak typicky masového pokrmu, jakým je guláš, o tom mě přesvědčila až zahradnice a milovnice dýní Mirka Paclová.
- 1 dýně
- 1 větší cibule
- kmín
- sladká paprika
- sůl, pepř
- 1 lžíce mouky
- 1 zakysaná smetana
- kopr
„Dýni si oloupeme, nakrájíme si na větší kostičky, cibuli si nakrájíme na jemné kostičky a ty osmahneme na rozpáleném oleji. Zasypeme kmínem, paprikou a na to všechno nasypeme dýni. Lehce orestujeme a podlijeme zhruba dvěma deci vody. Necháme dusit do měkka. Kdyby se nám vyvařovala voda, tak dolijeme horkou vodu, aby ta dýně zůstávala stále ze dvou třetin ponořená.“
V této fázi už je ten guláš skoro uvařený, podle chuti si ho můžeme doplnit pepřem nebo přidat více papriky. „Někdo má rád guláš zahuštěný, takže do dýňového nebudeme dávat chleba jako u masového guláše, ale zapravíme do něj trochu mouky a krátce převaříme. Stáhneme z plotny, přidáme jednu zakysanou smetanu a nakrájený syrový kopr a jídlo je připraveno.“
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.