Letní koláč se slunečnicovými semínky
Letní koláč se slunečnicovými semínky
Když se u nás doma peče koláč, musím si sedět na rukou, abych nespořádala půl plechu. Problémem je cukr, protože během dne se nám daří spořádat cukru více, než bychom chtěli, a mnohdy o tom ani nevíme.
Proto když jsem narazila na koláč pečený jen se špetkou cukru, hned jsem jej musela ochutnat. A opravdu byl skvělý! Důležité je drobné letní ovoce - hrnek borůvek, hrnek rybízu, maliny a můžeme péct.
- 1 bílý jogurt
- 1 jogurtový kelímek polohrubé mouky
- 1 jogurtový kelímek hrubé mouky
- 1/2 kelímku oleje
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- špetka cukru
- hrst slunečnicových semínek
- borůvky, maliny, rybíz
Jako odměrka nám stačí sklenička jeden a půl deci nebo kelímek od jogurtu. V míse smícháme bílý jogurt, kelímek polohrubé a kelímek hrubé mouky smíchané s polovinou prášku do pečiva a špetku soli. Přidáme jedno vajíčko a půl kelímku oleje.
Pokud si přece jen nedovedete představit koláč bez cukru, můžete lehce promíchané těsto trošku pocukrovat. Rozetřeme na malý plech a ozdobíme ovocem. Posypeme slunečnicovými semínky, která se v troubě opraží a koláči dodají úplně novou chuť. Překvapí i milovníky sladkého.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.