Guláš z kližky

Když si dnešní recept připravíte do velkého kotle, budete mít navařeno na dva dny. Aspoň u nás to tak funguje. Také se říká, že čím déle se guláš nechá uležet, tím je lepší! 

Navíc podle rady pana Jiřího Svobody ze Svatého Kříže, člena tamního spolku Gurmán, potřebujeme na vynikající guláš vlastně jen pět základních ingrediencí a spoustu trpělivosti. Jak tedy guláš vaří on?

„Když je dobrá kližka, tak paní domu udělá houskové knedlíky, a musí se s tím pohrát. Cibule, pak se tam dá kmín, sůl, paprika a maso. Musí se s tím míchat a míchat, až to pustí šťávu, ne to zalít vodou a odejít od toho. Míchat, míchat a až to pustí šťávu, tak teprve potom přidat vodu a dělat aspoň dvě hodiny,“ říká pan Svoboda. 

A výsledek stojí za to. Obecně se doporučuje: kolik masa, tolik cibule, ne na váhu, ale na objem, takže třeba na kilo masa čtyři velké cibule drobně nakrájené. Když se vaří dlouho, kousky cibule se rozpadnou a guláš zahustí. Papriku můžeme použít jen sladkou, nebo namíchat sladkou a pálivou, nebo sladkou a uzenou, i s tou je guláš vynikající. 

Na cibuli na sádlo patří jako první kmín – praskne a rozvoní se, teprve potom dáváme maso, které se má  zatáhnout ze všech stran. Papriku nebo směs paprik nasypeme nakonec. Mnoho receptů se liší – navrhují použít gulášové koření, rajský protlak, česnek, majoránku a další věci, ale pan Svoboda tvrdí, že takhle s paprikou to úplně stačí, aby vznikl lahodný guláš. Hlavní je míchat, míchat, neodcházet od něj a zase míchat.

Související