Myslivecké špecle
Přílohy se často opakují stále dokola, a když člověk narazí na něco nového, tak se rád přiučí.
K masu z divoké zvěře, nebo i k hovězímu a vepřovému se hodí široké vaječné nudle, kterým se říká špecle. Určitě jste tento název slyšeli a možná je i ochutnali, často se podává v kuchyních okolních zemí – v německé, rakouské či severoitalské.
- 250 g špenátového protlaku (mraženého)
- 150 g hladké mouky
- 3 vejce
- sůl, pepř
- česnek dle chuti
Špecle patří k přílohám, které se dají obměňovat, pokud rádi experimentujeme. V balónovém hotelu v Radešíně například podávají špecle myslivecké, které mají pěknou zelenou barvu.
Jak se dělají, prozrazuje tamní šéfkuchařka Marcela Červenková: „Normálně se rozvaří špenátový protlak a ochutí. Dá se do něj česnek, sůl, pepř, hladká mouka, a celá vajíčka. Udělá se takové řidší těstíčko, které se přes síto se širokými otvory, podobně jako když se dělají halušky, protlačí do vroucí osolené vody.“
Co se týká poměrů ingrediencí, zkušené kuchařky často pracují s pojmy aby to bylo akorát, ale Marcela Červenková přece jen poradí: „Na 260 gramů špenátu je to asi 100 – 150 gramů mouky a tři vajíčka. Myslivecké špecle podáváme většinou ke zvěřině a k nim patří i houbová omáčka.“
Špecle, které chutnají po špenátu a česneku, necháme vařit, dokud nevyplavou na povrch. Pak slijeme vodu a podáváme. Omáčka z hub jim dodá další chuť, která nás také zavede do lesa.
Pokud někdo nehoví masu, jsou špecle s omáčkou i vynikajícím samostatným pokrmem.
Související
-
Zapečené zelí s ovesnými vločkami
Vařit může každý, to tvrdí všichni, kdo už to umí, a my ostatní se pořád učíme. Pro nás je dobrý každý tip na jídlo, které není těžké, a které jsme ještě nikdy nezkusili.
-
Pečená vepřová panenka
Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.
-
Zapečené brambory se slaninou
Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka