Ochucené těstíčko na smažení
Ať si vybereme vepřovou panenku, krkovici, kuřecí prsa, nebo rybí filety, vždycky nám nejvíce chutnají smažené. Na osmažení je u nás nejoblíbenější trojobal z mouky, rozšlehaných vajec a strouhanky z rohlíků.
Osmažit kousek masa ale můžeme i v těstíčku, které bude mít docela jinou konzistenci a tím pádem obmění naše klasické jídlo. Co zkusit těstíčko podle návodu žďárského kuchaře Matěje Papáčka? „Dává se tam pivo, sůl, cukr, mouka, případně trocha škrobu a samozřejmě vajíčka,“ vysvětluje.
- 200g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 4 lžíce piva
- 1/4 lžičky soli
- vejce
- voda
- případně trocha škrobu
- koření:
- sušený česnek
- sladká paprika
- uzená paprika
- tymián
Základ na těstíčko tedy máme, dvacet deka hladké mouky a čtvrt lžičky soli, lžíce cukru, čtyři lžíce piva, vajíčko, voda na zředění a v ní rozmíchaná trocha škrobu.
Ale jak je vylepšit? „Dá se to ochutit jakýmkoliv kořením – česnekem, tymiánem, paprikou, uzenou paprikou, a podobně, mělo by to být sypké koření. Můžete si kombinovat podle libosti. Třeba u toho tymiánu jde spíš o vůni, protože tymián se nestihne rozložit v tom těstíčku na rozdíl například od papriky, takže dodá spíše vůni než chuť, ale i proto je to na rozdíl od klasického trojobalu i výrazně zábavnější,“ usmívá se Matěj.
Ano, zábavu si v kuchyni rádi užijeme, když zkoušíme experimentovat, kombinovat koření a nakonec třeba i vynalézt nějakou vlastní oblíbenou směs.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.