Smažený kuskus s vejci

Kdo si občas dáte nějakou tu rychlovku z asijské kuchyně, možná znáte smaženou rýži s vejci a zeleninou. Právě to je chod, kterým se nechal inspirovat barista a amatérský kuchař Tadeáš Stránecký, když se pustil do ještě rychlejší verze, kde je základem kuskus.

Drobné kuličky jsou vlastně těstovina, kterou stačí zalít horkou vodou na pár minut. Já třeba už do vody přidám sůl, bujón nebo nějaké bylinky, Tadeáš solí a ochucuje až nakonec. A co si tedy uvařil?

Ingredience
  • 70 g kuskusu (pro 1 osobu)
  • 1-2 vejce
  • sójová omáčka (dle chuti)
  • sezamový (řepkový) olej
  • sůl, pepř
  • případně sušená rajčata

„Velmi rychle jsem si připravil kuskus. Dělám to tak, že ho nasypu do misky, zaliju vařící vodou z rychlovarné konvice a položím na to pokličku nebo talířek. Položím si to stranou na takových pět minut. Mezitím si do jiné misky rozklepnu vajíčka a rozmíchám je se solí a pepřem. Ve chvíli, kdy mám kuskus hotový, vezmu si pánev, zaliju olejem ideálně sezamovým. Osmahnu trošku ten kuskus, vliju tam ty vajíčka, zamíchám, přidám sójovou omáčku a je to hotovo. Posledně jsem měl chuť ještě na něco extra, tak jsem přidal sušená rajčátka a bylo to s nimi velmi zajímavé.“ Základní návod chutná i bez sušených rajčat, ale přidat si zeleninu na okraj talíře jako přílohu, tím nemůžeme nikdy šlápnout vedle.

autor: dak

Související

  • Nejlepší kuskus

    Když je hodně práce a málo času, je rychlý oběd jako výhra v loterii. Proto velice ráda chystám přílohu z drobných těstovinových kuliček, kterou určitě taky znáte. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.