Zapečené brambory se slaninou
Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.
Jednak je to jídlo, díky kterému se zbavíte spousty všelijakých kousků a zbytků z ledničky, dále je to jídlo, které se strčí do trouby a tam se všechny chutě propojí a nakonec je to i jídlo, proti kterému neprotestoval nikdo z rodiny, a to je myslím jeho nejlepší vizitka.
Budeme potřebovat hromádku brambor pro čtyři osoby, asi patnáct deka slaniny, velkou cibuli, sádlo, smetanu a sýr.
- 8–10 brambor
- 150 g slaniny
- 1 velká cibule
- 100 g mozzarelly
- 4 plátky eidamu
- 1 smetana na vaření
- sůl, pepř
Postup prozrazuje kuchař Michal. „Nejdřív jsem vzal brambory, uvařil je zhruba deset minut, aby se daly krájet, potom jsem osmažil slaninu na kostičky a na tom výpeku potom dozlatova orestoval na kolečka nakrájenou cibuli. Oloupal jsem brambory, nakrájel je na tenké plátky, takové lupínky, které jsem vyložil dno zapékací mísy, na ně jsem dal vrstvu slaniny a cibule, na to další vrstvu brambor, prolil jsem to smetanou, osolil a opepřil. Na závěr jsem na tu horní vrstvu nakladl sýr – dva druhy – eidam a mozzarellu. To celé jsem dal zhruba na půl hodiny na 180 stupňů do trouby, a na posledních deset minut jsem sundal víko, aby se vytvořila taková pěkná zlatavá krusta.“
Po jídle se jen zaprášilo, takže příště budeme muset pro jistotu chystat z dvojnásobné dávky.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.