Zapečené brambory se slaninou
Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.
Jednak je to jídlo, díky kterému se zbavíte spousty všelijakých kousků a zbytků z ledničky, dále je to jídlo, které se strčí do trouby a tam se všechny chutě propojí a nakonec je to i jídlo, proti kterému neprotestoval nikdo z rodiny, a to je myslím jeho nejlepší vizitka.
Budeme potřebovat hromádku brambor pro čtyři osoby, asi patnáct deka slaniny, velkou cibuli, sádlo, smetanu a sýr.
- 8–10 brambor
- 150 g slaniny
- 1 velká cibule
- 100 g mozzarelly
- 4 plátky eidamu
- 1 smetana na vaření
- sůl, pepř
Postup prozrazuje kuchař Michal. „Nejdřív jsem vzal brambory, uvařil je zhruba deset minut, aby se daly krájet, potom jsem osmažil slaninu na kostičky a na tom výpeku potom dozlatova orestoval na kolečka nakrájenou cibuli. Oloupal jsem brambory, nakrájel je na tenké plátky, takové lupínky, které jsem vyložil dno zapékací mísy, na ně jsem dal vrstvu slaniny a cibule, na to další vrstvu brambor, prolil jsem to smetanou, osolil a opepřil. Na závěr jsem na tu horní vrstvu nakladl sýr – dva druhy – eidam a mozzarellu. To celé jsem dal zhruba na půl hodiny na 180 stupňů do trouby, a na posledních deset minut jsem sundal víko, aby se vytvořila taková pěkná zlatavá krusta.“
Po jídle se jen zaprášilo, takže příště budeme muset pro jistotu chystat z dvojnásobné dávky.
Související
-
Sekaná s dýní
Čím déle dýně ochutnávám, tím víc mi chutnají a každý další recept zkouším s radostí. Přidat dýni do sekané se ukázalo jako výborný nápad.
-
Penne s rajčatovou omáčkou a olivami
Nejvíc mě pokaždé nadchne recept od kuchaře muže. Možná proto, že si představuji, jak už nikdy nebudu muset vařit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.