Zapečené zelí s ovesnými vločkami
Vařit může každý, to tvrdí všichni, kdo už to umí, a my ostatní se pořád učíme. Pro nás je dobrý každý tip na jídlo, které není těžké, a které jsme ještě nikdy nezkusili.
Můj dnešní recept mám od spisovatelky Ivy Pekárkové, která žije v Londýně a podělila se o něj se mnou písemně. Její zapečené zelí s vločkami jsem hned zkusila a můžu jen doporučit.
- malá hlávka zelí
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- hrst jemných ovesných vloček
- sůl
- kurkuma
- římský kmín
- 150 g balkánského sýra
Teď jste si asi řekli – a jéje, to zase bude něco zdravého a bez masa. A budete mít pravdu, ale bylo by chybou si myslet, že takové jídlo není dobré. Trik je totiž v koření.
Začněme ale od začátku. Nahřejeme si troubu na 200 stupňů a kápneme do pánve trochu oleje. Na něm osmahneme cibuli a pak přisypeme nakrouhanou malou hlávku zelí. Osolíme, aby zelí pustilo šťávu, a mělo se na čem dusit.
Iva rozhodně doporučuje ochutit kurkumou a římským kmínem, aby pak jídlo dostalo atraktivní barvu a chuť asijské kuchyně.
Po několika minutách, kdy zelí změkne, přidáme velkou hrst ovesných vloček a vypneme sporák. Do zapékací mísy vhodíme česnek nakrájený na tenoučké plátky, přesuneme k němu směs z pánve a promícháme. Úplně nakonec přidáme balkánský sýr nakrájený na menší kostky.
Zapečeme dozlatova a podáváme ozdobené bylinkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.