Zapečené zelí s ovesnými vločkami

Vařit může každý, to tvrdí všichni, kdo už to umí, a my ostatní se pořád učíme. Pro nás je dobrý každý tip na jídlo, které není těžké, a které jsme ještě nikdy nezkusili.

Můj dnešní recept mám od spisovatelky Ivy Pekárkové, která žije v Londýně a podělila se o něj se mnou písemně. Její zapečené zelí s vločkami jsem hned zkusila a můžu jen doporučit.

Ingredience
  • malá hlávka zelí
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • hrst jemných ovesných vloček
  • sůl
  • kurkuma
  • římský kmín
  • 150 g balkánského sýra

Teď jste si asi řekli – a jéje, to zase bude něco zdravého a bez masa. A budete mít pravdu, ale bylo by chybou si myslet, že takové jídlo není dobré. Trik je totiž v koření.

Začněme ale od začátku. Nahřejeme si troubu na 200 stupňů a kápneme do pánve trochu oleje. Na něm osmahneme cibuli a pak přisypeme nakrouhanou malou hlávku zelí. Osolíme, aby zelí pustilo šťávu, a mělo se na čem dusit.

Iva rozhodně doporučuje ochutit kurkumou a římským kmínem, aby pak jídlo dostalo atraktivní barvu a chuť asijské kuchyně.

Po několika minutách, kdy zelí změkne, přidáme velkou hrst ovesných vloček a vypneme sporák. Do zapékací mísy vhodíme česnek nakrájený na tenoučké plátky, přesuneme k němu směs z pánve a promícháme. Úplně nakonec přidáme balkánský sýr nakrájený na menší kostky.

Zapečeme dozlatova a podáváme ozdobené bylinkou.

autor: dak

Související

  • Treska s rajčaty

    O tom, jak jsou pro nás zdravé ryby, se mluví hodně a často, ale mám trochu obavu, že se obecně na českých stolech stále dává přednost jiným masům.

  • Datlové koule v kokosu

    Velká tmavě hnědá koule obalená v kokosu je vyrobená z ingrediencí, které nevadí, když kvůli diabetu nebo jiné dietě nesmíte cukr.

  • Kukuřičná polenta

    Italové na polentu nedají dopustit. Kukuřičnou hmotu podávají ve formě hladké kaše, ale pokud se nechá zhoustnout, dá se péct, sušit, grilovat, smažit, krájet na čtverečky.