Sýrovo kedlubnové karbanátky

Když začnou dozrávat první kedlubny, jsou tak šťavnaté a voňavé, že se do nich člověk radostně zakousne. Kromě toho také přemýšlí, jak je dál využít, a tady už máme spoustu možností.

U nás jsou populární kedlubny na smetaně nebo kedlubnová krémová polévka, ale když jsem narazila na recept kedlubnových karbanátek se sýrem, také mě nadchnul.

Sýrů použitelných do receptu je více, ale měl by to každopádně být některý z dlouho zrajících tvrdých sýrů. Dále budeme potřebovat jáhly, čerstvý špenát. Vajíčka a koření.

Předem si uvaříme 150 gramů jáhel. Propláchneme je vřelou vodou, vysypeme do hrnce, osolíme a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Přikryjeme pokličkou a uvaříme doměkka.

Nejprve si nastrouháme na hrubém struhadle asi 4 mladé kedlubny. Nasekáme si asi 5 deka špenátových listů a přidáme ke kedlubnám. Promícháme s jáhlami, rozbijeme dvě vajíčka a přidáme 80 gramů strouhaného sýru.

I když jsou jáhly solené, stejně ještě celou směs znovu osolíme, přidáme pepř, sušený česnek nebo jeden stroužek čerstvého a drcený tymián. I když jde o karbanátky, nebudeme je smažit, ale péct – ideálně ve formě nebo v košíčcích na muffiny. Při sto osmdesáti stupních necelou čtvrt hodinu. Je to fantastická dobrota!

autor: dak

Související

  • Kedlubnové zelí

    Tento recept si u nás doma příliš neužijeme, protože mládeži nejede, ale u rodičů jsem si na něm teď o prázdninách moc pochutnala – kedlubnové zelí!

  • Karbanátky s bršlicí kozí nohou

    Jednou z prvních jarních zelených rostlinek přímo nabitých vitamíny je všudypřítomná bršlice kozí noha, kterou mnoho z nás považuje za obtížný plevel. 

  • Jáhlové karbanátky

    Jáhly neboli loupané proso bychom si tu a tam měli dát všichni, ne jen ti, kdo mají celiakii a jedí bezlepkové potraviny.