Dresink z medu a celozrnné hořčice

Na cestách a po návštěvách se pokaždé dozvídám nové recepty. Naposledy jsem byla svědkem přímo přípravy salátového dresinku, který si do zásoby chystal nadšený amatérský kuchař ze Skotska Alan Gatt.

Ingredience
  • 50 g celozrnné hořčice
  • 60 g medu
  • Jablečný ocet
  • Olivový olej
  • Mletý bílý (černý) pepř
  • Sůl

"Je tak jednoduchý – proč ho kupovat v obchodě? Je to medovo-hořčičný dresink z věcí, které obvykle máme ve spíži. Potřebujeme větší uzavíratelnou skleničku a začneme celozrnnou hořčicí, asi 50 gramů, medu přidáme 60 gramů. Přidáme sůl a čerstvě mletý bílý pepř – můžete dát i černý pepř, ale dresinku je vidět. Pokud vám to nevadí, dejte černý, já dávám bílý pepř. Teď jablečný ocet, který má plno benefitů pro zdraví, přiliju asi centimetr, a nakonec olivový olej, asi pět centimetrů, takže v poměru jedna ku pěti. Uzavřeme víčko a pořádně protřeseme. A je to hotové. Velmi jednoduchá, rychlá zálivka, která se hodí k mnoha různým salátům. V ledničce vám vydrží celé měsíce!"

Alan jen doporučuje nádobkou nebo skleničkou čas od času pořádně zatřást, ale pokud dresink nevyužijeme hned, vydrží opravdu dlouho.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat