Dresink z medu a celozrnné hořčice
Na cestách a po návštěvách se pokaždé dozvídám nové recepty. Naposledy jsem byla svědkem přímo přípravy salátového dresinku, který si do zásoby chystal nadšený amatérský kuchař ze Skotska Alan Gatt.
- 50 g celozrnné hořčice
- 60 g medu
- Jablečný ocet
- Olivový olej
- Mletý bílý (černý) pepř
- Sůl
"Je tak jednoduchý – proč ho kupovat v obchodě? Je to medovo-hořčičný dresink z věcí, které obvykle máme ve spíži. Potřebujeme větší uzavíratelnou skleničku a začneme celozrnnou hořčicí, asi 50 gramů, medu přidáme 60 gramů. Přidáme sůl a čerstvě mletý bílý pepř – můžete dát i černý pepř, ale dresinku je vidět. Pokud vám to nevadí, dejte černý, já dávám bílý pepř. Teď jablečný ocet, který má plno benefitů pro zdraví, přiliju asi centimetr, a nakonec olivový olej, asi pět centimetrů, takže v poměru jedna ku pěti. Uzavřeme víčko a pořádně protřeseme. A je to hotové. Velmi jednoduchá, rychlá zálivka, která se hodí k mnoha různým salátům. V ledničce vám vydrží celé měsíce!"
Alan jen doporučuje nádobkou nebo skleničkou čas od času pořádně zatřást, ale pokud dresink nevyužijeme hned, vydrží opravdu dlouho.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.