Pečená vepřová panenka
Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.
Ověřila jsem si to v dobách, kdy jsem se začínala učit vařit, a zkušenější kuchaři o panence mluvili jen v superlativech.
Naše nejoblíbenější verze oběda z panenky jsou medailonky na grilu, které jsou za pět minut hotové, takže se příloha musí začít chystat s předstihem. Proto jsem se pustila do obměny a tentokrát se rozhodla panenku připravit v celku v troubě, a to i dohromady s přílohou.
- 750 g vepřové panenky
- 1 cibule
- 8 - 10 ks brambor
- sůl, pepř
- rozmarýn nebo tymián
Tou budou brambory, které oloupeme, nakrájíme a lehce předvaříme, stačí jen několik minut. Zatímco se vaří, nakrájíme si cibuli na plátky a pustíme se do masa. Celou panenku potřeme olejem na pečení a okořeníme. Maso je tak vynikající, že úplně stačí sůl a mletý černý pepř, ale nachystáme si rozmarýn, budeme ho potřebovat později.
Zapneme troubu na 190 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. Brambory, které jsme mezitím scedili, promícháme s cibulí a dáme na plech. Pak doprostřed položíme panenku posypeme buď sušeným rozmarýnem nebo snítkou či dvěma čerstvého, maso pak nádherně voní. Stejnou službu pečeni udělá i tymián.
Pečeme přibližně půl hodiny, záleží na tom, jak moc propečené maso vám chutná, ale i po pětadvaceti minutách by mělo být hotovo a připraveno k servírování.
Související
-
Zapečené brambory se slaninou
Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.
-
Zapečené hovězí v batátech
Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.