Pečená vepřová panenka

Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.

Ověřila jsem si to v dobách, kdy jsem se začínala učit vařit, a zkušenější kuchaři o panence mluvili jen v superlativech.

Naše nejoblíbenější verze oběda z panenky jsou medailonky na grilu, které jsou za pět minut hotové, takže se příloha musí začít chystat s předstihem. Proto jsem se pustila do obměny a tentokrát se rozhodla panenku připravit v celku v troubě, a to i dohromady s přílohou.

 

Ingredience
  • 750 g vepřové panenky
  • 1 cibule
  • 8 - 10 ks brambor
  • sůl, pepř
  • rozmarýn nebo tymián

Tou budou brambory, které oloupeme, nakrájíme a lehce předvaříme, stačí jen několik minut. Zatímco se vaří, nakrájíme si cibuli na plátky a pustíme se do masa. Celou panenku potřeme olejem na pečení a okořeníme. Maso je tak vynikající, že úplně stačí sůl a mletý černý pepř, ale nachystáme si rozmarýn, budeme ho potřebovat později.

Zapneme troubu na 190 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. Brambory, které jsme mezitím scedili, promícháme s cibulí a dáme na plech. Pak doprostřed položíme panenku posypeme buď sušeným rozmarýnem nebo snítkou či dvěma čerstvého, maso pak nádherně voní. Stejnou službu pečeni udělá i tymián.

Pečeme přibližně půl hodiny, záleží na tom, jak moc propečené maso vám chutná, ale i po pětadvaceti minutách by mělo být hotovo a připraveno k servírování.

autor: dak

Související

  • Zapečené brambory se slaninou

    Konečně se mi za ta léta chystání dobrot pro vás podařilo vyzpovídat manžela. O víkendu nám nachystal takovou dobrotu, že prostě nešlo odolat.

  • Zapečené hovězí v batátech

    Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.