Pečená vepřová panenka
Vepřová panenská svíčková je tak vynikající kousek masa, že jí stačí jen velice krátká příprava. To je jedna výhoda, a ta druhá je, že se na ní nedá téměř nic zkazit.
Ověřila jsem si to v dobách, kdy jsem se začínala učit vařit, a zkušenější kuchaři o panence mluvili jen v superlativech.
Naše nejoblíbenější verze oběda z panenky jsou medailonky na grilu, které jsou za pět minut hotové, takže se příloha musí začít chystat s předstihem. Proto jsem se pustila do obměny a tentokrát se rozhodla panenku připravit v celku v troubě, a to i dohromady s přílohou.
- 750 g vepřové panenky
- 1 cibule
- 8 - 10 ks brambor
- sůl, pepř
- rozmarýn nebo tymián
Tou budou brambory, které oloupeme, nakrájíme a lehce předvaříme, stačí jen několik minut. Zatímco se vaří, nakrájíme si cibuli na plátky a pustíme se do masa. Celou panenku potřeme olejem na pečení a okořeníme. Maso je tak vynikající, že úplně stačí sůl a mletý černý pepř, ale nachystáme si rozmarýn, budeme ho potřebovat později.
Zapneme troubu na 190 stupňů a plech vyložíme pečícím papírem. Brambory, které jsme mezitím scedili, promícháme s cibulí a dáme na plech. Pak doprostřed položíme panenku posypeme buď sušeným rozmarýnem nebo snítkou či dvěma čerstvého, maso pak nádherně voní. Stejnou službu pečeni udělá i tymián.
Pečeme přibližně půl hodiny, záleží na tom, jak moc propečené maso vám chutná, ale i po pětadvaceti minutách by mělo být hotovo a připraveno k servírování.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.