Řezy „oližprst“
Řezy tak dobré, že se jen rozpouštějí na jazyku, jsou známé pod názvem „oližprst“ nebo také „obližprst“. Řezy se skládají ze tří vrstev.
- Korpus:
- 5 vajec
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 100 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 50 ml oleje
- Krém:
- 5 žloutků
- 200 ml mléka
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- Sníh:
- 5 bílků
- 300 g moučkového cukru
- kakao na posypání
Nejdřív se pustíme do korpusu. Našleháme do pěny 5 vajec a deset deka moučkového cukru. Potom přidáme půl deci oleje, deset deka polohrubé mouky s práškem do pečiva a dvěma lžícemi kakaa. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný menší plech a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C.
Jedno celé máslo a dalších pět vajec padne na krém, ale nejprve budeme potřebovat jen žloutky – ušleháme je s dvěma deci mléka dvěma lžícemi hladké mouky, vanilkovým cukrem v hrnečku nad párou. Když zhoustnou, vmícháme směs do změklého másla – pozor, je třeba nechat máslo v pokojově teplotě s dostatečným předstihem.
Krém namažeme na vychladlý korpus a nahoru přijdou bílky vyšlehané s třiceti deky moučkového cukru do husta. Třetí vrstvu opatrně namažeme na krém a posypeme kakaem. Teď už zbývá jen ověřit, jestli je název těchto řezů opodstatněný!
Související
-
Piškotové řezy s jahodami
Krabičky a sáčky s mraženým ovocem ještě z léta mi nepřijdou moc často na oči, protože jsou schované v mrazáku, a ten je kvůli nim stále plný.
-
Čokoládovo mléčné řezy za vysvědčení
Na známkách nezáleží, hlavně když děti chodí do školy s radostí a dnešek prožijí beze stresu a s dobrou náladou.
-
Kokosové řezy
Jsou z výborného těsta, chutnají po kokosu a uprostřed je ovocná vrstva z džemu, který máme rádi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.