Řezy „oližprst“

Řezy tak dobré, že se jen rozpouštějí na jazyku, jsou známé pod názvem „oližprst“ nebo také „obližprst“. Řezy se skládají ze tří vrstev.

Ingredience
  • Korpus:
  • 5 vajec
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 50 ml oleje
  • Krém:
  • 5 žloutků
  • 200 ml mléka
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • Sníh:
  • 5 bílků
  • 300 g moučkového cukru
  • kakao na posypání

Nejdřív se pustíme do korpusu. Našleháme do pěny 5 vajec a deset deka moučkového cukru. Potom přidáme půl deci oleje, deset deka polohrubé mouky s práškem do pečiva a dvěma lžícemi kakaa. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný menší plech a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C.

Jedno celé máslo a dalších pět vajec padne na krém, ale nejprve budeme potřebovat jen žloutky – ušleháme je s dvěma deci mléka dvěma lžícemi hladké mouky, vanilkovým cukrem v hrnečku nad párou. Když zhoustnou, vmícháme směs do změklého másla – pozor, je třeba nechat máslo v pokojově teplotě s dostatečným předstihem.

Krém namažeme na vychladlý korpus a nahoru přijdou bílky vyšlehané s třiceti deky moučkového cukru do husta. Třetí vrstvu opatrně namažeme na krém a posypeme kakaem. Teď už zbývá jen ověřit, jestli je název těchto řezů opodstatněný!

autor: dak

Související