Květák jako smažák do trouby
Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.
Tento tip je ale od lidí, kteří se zabývají zdravou stravou, a proto se ho nemusí bát ani ti, kdo dodržují jakýkoli druh diety nebo chtějí zhubnout.
- 1 květák
- 1 vejce
- sůl
- bazalka (čerstvá nebo sušená)
- 60 g parmazánu
- 1 mozzarella v nálevu
Základem je jeden celý syrový květák, který musíme nastrouhat – klidně stačí nahrubo, protože to jde rychleji. V misce, která se dá vložit do mikrovlnné trouby, jej necháme vysušit po dobu asi 4 minut. Pak promícháme a zapneme troubu ještě na jednou tolik.
Když vychladne, přidáme do misky jedno vajíčko, sůl podle potřeby, velmi jemně nasekanou bazalku a strouhaný parmezán, asi tak 6 dekagramů.
Z hmoty vytvarujeme čtverce, které připomínají velikostí smažený sýr a položíme na pečícím papírem vyložený plech. V troubě dvacet minut zapékáme, poté vyndáme a čtverce překrojíme na šikmo na trojúhelníky. Položíme na polovinu z nich tenké plátky mozzarelly, přiklopíme druhou polovinou, a ještě pět minut zapékáme.
Výsledek je nesmírně lahodná pochoutka z květáku s roztékajícím se italským sýrem a přichutí bazalky. Podáváme s vařenými brambory, a pokud si nepočítáte kalorie, tak i s tatarskou omáčkou.
Související
-
Zapečené hovězí v batátech
Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.
-
Kapustový závin
Hurá, zase máme bezmasé jídlo, zaradovaly se moje děti, které sice maso milují, ale vědí, že každé jídlo bez masa velmi ulehčí životnímu prostředí.
-
Vajíčkové muffiny
Máte hlad, nechcete mlsat, chcete dodržovat doporučení o porci zeleniny do každého jídla, a nevíte, co si dát?
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.