Květák jako smažák do trouby
Dnešní dobrota jsou tak trochu zkombinovaná dvě jídla – smažený sýr a smažený květák. Opravdu se nedá mluvit o zdravém obědě.
Tento tip je ale od lidí, kteří se zabývají zdravou stravou, a proto se ho nemusí bát ani ti, kdo dodržují jakýkoli druh diety nebo chtějí zhubnout.
- 1 květák
- 1 vejce
- sůl
- bazalka (čerstvá nebo sušená)
- 60 g parmazánu
- 1 mozzarella v nálevu
Základem je jeden celý syrový květák, který musíme nastrouhat – klidně stačí nahrubo, protože to jde rychleji. V misce, která se dá vložit do mikrovlnné trouby, jej necháme vysušit po dobu asi 4 minut. Pak promícháme a zapneme troubu ještě na jednou tolik.
Když vychladne, přidáme do misky jedno vajíčko, sůl podle potřeby, velmi jemně nasekanou bazalku a strouhaný parmezán, asi tak 6 dekagramů.
Z hmoty vytvarujeme čtverce, které připomínají velikostí smažený sýr a položíme na pečícím papírem vyložený plech. V troubě dvacet minut zapékáme, poté vyndáme a čtverce překrojíme na šikmo na trojúhelníky. Položíme na polovinu z nich tenké plátky mozzarelly, přiklopíme druhou polovinou, a ještě pět minut zapékáme.
Výsledek je nesmírně lahodná pochoutka z květáku s roztékajícím se italským sýrem a přichutí bazalky. Podáváme s vařenými brambory, a pokud si nepočítáte kalorie, tak i s tatarskou omáčkou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka