Krémová polévka s bylinkovými nočky
Kdyby nebylo polévek, snad bych ani nevyrostla, říkávají mi při vzpomínkách rodiče. A to ještě tenkrát zdaleka neznali takové polévky, jaké jsem se naučila v posledních letech vařit sama.
Třeba krémovou polévku vystřihnu z jakékoli zeleniny – brokolice, pórku, brambor, žampiónů, medvědího česneku nebo třeba z květáku – a všem vždycky chutná. Na žďárské akci Brunch na farčatech jsem objevila veganskou polévku červené barvy, kterou uvařila Zuzana Čermáková. A tak jsem ji za hudebního doprovodu poprosila o recept.
- Vše "od oka"
- červená čočka
- batáty
- mrkev
- celer
- kokosové mléko
- sůl
- citrónová šťáva
- Nočky:
- čerstvé bylinky podle sezóny
- 1 vejce
- špaldová mouky
- bylinky na ozdobu
„Je tam červená čočka, batáty, mrkev, celer, cibule, kokosové mléko – proto je i veganská, že tam není ani máslo. Sůl, citrón a nahoru dávám bylinkové nočky ze špaldové mouky. Dělám je z toho, co mám aktuálně na zahrádce. Někdy je dělám z divokých bylinek, teď je to hlavně tymián, oregano, bazalka a pažitka,“ počítá.
„Rozmíchám je s vajíčkem, se solí a zahustím je špaldovou moukou do takové podoby, aby se z toho dal vytvarovat noček. Nočky se uvaří ve vřelé osolené vodě asi dvě minuty bokem, jinde než v polévce. Ona ta polévka je krásně hustá, krémová, takže ty nočky drží nahoře a i ji hezky ozdobí,“ doplňuje Zuzana Čermáková.
Polévka, jejímž základem jsou batáty a červená čočka, by se jistě dala jíst i samotná, ale bylinkové nočky jí dodají to něco navíc – nejen zelenou barvu na ozdobu. Tak to schválně někdy zkuste a dobrou chuť!
Související
-
Polévka z hlívy ústřičné
Jako houbovou polévku si nejspíš představíme bramboračku nebo nějaký dobrý krém z hříbků.
-
Polévka z fenyklu a červené řepy
Z fenyklu používáme v kuchyni dvě části – semínka a takzvaný sladký fenykl. Jde o nadzemní část, která připomíná hlízu. A tu si právě dnes nakrájíme do polévky.
-
Petrželová polévka
Polévky jsou v zimě ideální k prohřátí celého těla. Kromě toho můžou být jednou z nejlepších možností, jak do těla dostat živiny, když jsme nemocní a nemáme na jídlo chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Ze světa lesních samot
Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.