Kuřecí prsa s fazolemi
Na čerstvou zeleninu je skvělé roční období. Pokud se vám dostanou do ruky zelené fazolové lusky a v lednici odpočívají kuřecí prsa, zkuste obojí použít na chutný oběd.
Prsíčka upečeme a z fazolek vyrobíme salát se zálivkou.
- 4x kuřecí prsa
- 500 g fazolových lusků
- 800 g brambor
- cherry rajčata
- čerstvá petržel
- tymián
- olivový olej
- 50 g másla
- hruška
- ořechy nebo semínka
- Zálivka:
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce vinného octa
- 1 lžíce medu
- sůl, pepř
Začneme u zeleniny, fazolky krátce povaříme v horké vodě, aby změkly. Aby neztratily jasně zelenou barvu, zchladíme je v ledové vodě. Pak nakrájíme na asi pěticentimetrové kousky a promícháme se zálivkou a další zeleninou. Cherry rajčátka, čerstvou petrželovou nať, na kousky nakrájenou hrušku a třeba semínka nebo oříšky.
Zálivka se umíchá z jedné lžíce hořčice, lžíce vinného octa, lžíce medu a samozřejmě soli a pepře. Promíchat s fazolemi ji ale můžeme až těsně před podáváním.
Mezitím si uvaříme pár brambor ve slupce, nové brambory jsou k tomu ideální.
Kuřecí prsa osolíme a opepříme a potřeme ze všech stran olivovým olejem smíchaným s nasekaným čerstvým tymiánem. Položíme je na rozpálenou pánev a opečeme rychle ze všech stran, aby se maso zatáhlo a utvořila se na něm krustička. Pak porce přendáme do pekáčku, přidáme máslo, asi pět deka, a upečeme v troubě rozehřáté na 170 stupňů asi dvacet minut.
Výpekem z pánve můžeme přelít rozkrojené brambory a podáváme. Plátky z upečených prsíček, brambory a salát z fazolí na zbývající třetinu talíře. Dohromady je to všechno skvělé.
Související
-
Kuřecí prsa podle paní Marie
Každý chce navařit rychle a dobře, ale kde pořád brát nápady? A tak se recepty prozrazují, sdílejí, vyměňují a také obměňují. Naposledy jsem se zaradovala při snadn...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.