Kapustový závin
Hurá, zase máme bezmasé jídlo, zaradovaly se moje děti, které sice maso milují, ale vědí, že každé jídlo bez masa velmi ulehčí životnímu prostředí.
Budoucím generacím se tak určitě bude do receptáře hodit i následující tip. Je na kapustu, která se dá upravit velmi chutně, když ji zkombinujeme se smetanou, česnekem, a zabalíme do závinu.
Jak na to? Buď si připravíme vlastní, nebo kupované listové těsto a pustíme se do náplně.
- 400 g brambor
- 300 g kapusty
- 300 ml smetany na vaření
- 2 vejce
- 2 stroužky česneku
- pažitka
- sůl, bílý pepř
Nakrájíme si na plátky česnek a společně se smetanou prohřejeme. Osolíme a opepříme. Mezitím si nakrájíme na tenké plátky brambory a kapustu bez tlustých konců listů na nudličky. Vhodíme do smetany a za stálého míchání vaříme, aby se odpařila tekutina a zbyla nám hustá směs. Poté necháme mírně zchladnout a vmícháme 1 vajíčko.
Rozválíme na tenko těsto a náplň přendáme doprostřed, abychom mohli zatočit závin. Ten přesuneme na plech, potřeme celý vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova.
Tento slaný závin můžeme podávat jako chuťovku nebo lehkou večeři. Posypeme pažitkou, přidáme čerstvou zeleninu a můžeme si popřát dobrou chuť!
Související
-
Vajíčkové muffiny
Máte hlad, nechcete mlsat, chcete dodržovat doporučení o porci zeleniny do každého jídla, a nevíte, co si dát?
-
Zapečené rizoto s kuřecím masem
Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.