Zapečené hovězí v batátech
Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.
Jelikož se batátům přezdívá sladké brambory a doporučují se v receptech používat v podstatě stejně jako brambory, nepřekvapilo mě, když jsem našla návod na to, jak zapéct batáty v troubě s mletým masem.
- 2 batáty
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce přepuštěného másla
- 1 šalotka
- 2 stroužky česneku
- 250 g mletého hovězího masa
- hrst čerstvé pažitky
- 100 g sýru feta
- sůl
- pepř
Nejprve si rozpálíme troubu na 180 stupňů. Vezmeme dva větší batáty, omyjeme, ale bez loupání slupky je podélně nařízneme. Kuchaři doporučují před zapékáním propíchnout na několika místech vidličkou. Pak oba pořádně potřeme olivovým olejem a na plechu a pečícím papíře předpečeme po dobu asi tři čtvrtě hodiny.
Mezitím si na másle osmahneme cibuli šalotku s prolisovaným česnekem a přidáme čtvrt kila mletého hovězího masa. To musíme důkladně osolit a posypat pepřem, ať má dobrou chuť.
Vyndáme batáty z trouby, naplníme masem, posypeme sýrem – může být feta, niva nebo cokoli vám nejvíce chutná. Vrátíme do trouby a zapečeme, dokud se sýr nerozpustí. Posypeme pažitkou nebo jinými bylinkami a můžeme podávat. Recept se dá velmi snadno obměnit i s obyčejnými velkými bramborami.
Související
-
Zapečené rizoto s kuřecím masem
Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.
-
Hovězí na česneku
Člověk se pořád učí. Například včera jsem se dozvěděla, že vitamín D, který nám velmi chybí, pomáhá nám s imunitou i s bojem proti depresím, je mimo jiné v hovězím mase!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka