Vajíčkové muffiny

Máte hlad, nechcete mlsat, chcete dodržovat doporučení o porci zeleniny do každého jídla, a nevíte, co si dát?

Mám skvělý tip na vydatné jídlo, které je hotové za čtvrt hodinky a chutnat bude každému, kdo miluje vajíčka. 

Aby bylo skutečně rychle hotovo, nejdříve ze všeho zapneme troubu a rozehřejeme ji na 160 stupňů. Nachystáme si formu na muffiny nebo plech, kam poskládáme 12 větších košíčků, a mísu. Do ní vyklepneme 10 vajec a pořádně je prošleháme.

Ingredience
  • 10 vajec
  • 200 g kvalitní šunky (od kosti, kuřecí, krůtí)
  • 1-2 jarní cibulky
  • 100 g mozzarelly
  • 100-150 g čerstvého špenátu
  • 2 sušená rajčata
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička tymiánu
  • špetka oregana

Pak si na kousky nakrájíme zeleninu – 1–2 jarní cibulky i se zelenou natí, čerstvý špenát, deset až patnáct deka, záleží, jak velký pytlík seženete. Na kousky nakrájíme i dvě sušená rajčata a celou mozzarellu z nálevu.

Vhodíme do mísy a jdeme na šunku – dvacet deka šunky od kosti nebo kvalitní kuřecí či krůtí šunky také nakrájíme na kousky a dobře promícháme s vajíčky a zeleninou. Nezapomeneme na italské koření – tymián, špetku oregana a sůl a pepř.

Formičky plníme do tří čtvrtin a pečeme přibližně 10 minut. Muffiny vypadají krásně barevně a mohou se podávat hned po upečení, ale chutnat budou i za studena. Máte-li doma vegetariána, nahraďte šunku žampiony a potěšíte ho taky.

autor: dak

Související

  • Zapečené rizoto s kuřecím masem

    Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.

  • Polévka minestrone

    Polévky jsou pro zimní období nezbytné, potřebujeme pořádný základ do žaludku a taky zahřát.