Bramborová pomazánka
Vařené brambory jsou nekonečným zdrojem základu pro další pokrmy. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, protože u nás v rodině jsou brambory velice oblíbené.
Kromě hranolek, vařených brambor s máslem nebo bramborové kaše stále vymýšlíme nové varianty. Takový bramborový salát na vánoce nedávno posloužil jako inspirace pro bramborovou pomazánku.
Jak říká Taťána Nečasová z Dobrůtek z Vysočiny, slovo inspirace je namístě, protože jak si takovou pomazánku dochutíme, záleží především na nás.
- vařené brambory
- majonéza nebo jogurt
- cibule nebo jarní cibulka
- šunka
- okurka
- sůl, pepř
- koření
Tady je tip, jak začít, co s čím smíchat a jak okořenit původně samotné uvařené brambory tak, aby vznikla třeba pomazánka na chlebíčky. „Tyto pomazánky můžeme vytvořit podle vlastní fantazie. Dobře uvařený najemno nastrouhaný brambor, když smícháme s majonézou, kdo nechce majonézu, tak s jogurtem, přisolíme, přidáme cibuli, jarní cibulku, přidáme okurku nebo jinou zeleninu, například šunku a koření podle toho, co kdo má rád a jakou má fantazii,“ říká Taťána Nečasová.
Mně se osvědčilo majonézu, která je tučná a tedy nositelem chuti, přece jen naředit bílým jogurtem. K bramborám jde výborně sůl a pepř, cibule a vařené vajíčko. Podle Taťánina doporučení zkusím i jinou zeleninu a obměnit koření – na chlebíčky nebo jednohubky pro návštěvu už můžete dodat třeba jen snítku petrželky na ozdobu.
Související
-
Zapečené rizoto s kuřecím masem
Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.
-
Slané palačinky pro zdraví
V sobotu není třeba nijak moc vyvařovat, říkává se u nás doma, ale stejně se někdo nakonec ke sporáku postavit musí, protože žaludek se ozývá, ať je pátek nebo svátek.
-
Banánový chleba
Banány máme doma každý den, bez této nejrychlejší svačinky, která doplňuje cukry, se neobejdu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka