Bramborová pomazánka

Vařené brambory jsou nekonečným zdrojem základu pro další pokrmy. Přesvědčuji se o tom dnes a denně, protože u nás v rodině jsou brambory velice oblíbené. 

Kromě hranolek, vařených brambor s máslem nebo bramborové kaše stále vymýšlíme nové varianty. Takový bramborový salát na vánoce nedávno posloužil jako inspirace pro bramborovou pomazánku.

Jak říká Taťána Nečasová z Dobrůtek z Vysočiny, slovo inspirace je namístě, protože jak si takovou pomazánku dochutíme, záleží především na nás.

Ingredience
  • vařené brambory
  • majonéza nebo jogurt
  • cibule nebo jarní cibulka
  • šunka
  • okurka
  • sůl, pepř
  • koření

Tady je tip, jak začít, co s čím smíchat a jak okořenit původně samotné uvařené brambory tak, aby vznikla třeba pomazánka na chlebíčky. „Tyto pomazánky můžeme vytvořit podle vlastní fantazie. Dobře uvařený najemno nastrouhaný brambor, když smícháme s majonézou, kdo nechce majonézu, tak s jogurtem, přisolíme, přidáme cibuli, jarní cibulku, přidáme okurku nebo jinou zeleninu, například šunku a koření podle toho, co kdo má rád a jakou má fantazii,“ říká Taťána Nečasová.

Mně se osvědčilo majonézu, která je tučná a tedy nositelem chuti, přece jen naředit bílým jogurtem. K bramborám jde výborně sůl a pepř, cibule a vařené vajíčko. Podle Taťánina doporučení zkusím i jinou zeleninu a obměnit koření – na chlebíčky nebo jednohubky pro návštěvu už můžete dodat třeba jen snítku petrželky na ozdobu.

autor: dak

Související

  • Zapečené rizoto s kuřecím masem

    Pod pojmem rizoto s někteří představíme nevzhlednou hmotu ze školních jídelen, jiní pravou italskou lahůdku, která s má s tím prvním jen pramálo společného.

  • Slané palačinky pro zdraví

    V sobotu není třeba nijak moc vyvařovat, říkává se u nás doma, ale stejně se někdo nakonec ke sporáku postavit musí, protože žaludek se ozývá, ať je pátek nebo svátek.

  • Banánový chleba

    Banány máme doma každý den, bez této nejrychlejší svačinky, která doplňuje cukry, se neobejdu.