Uzená okurková polévka
Okurková polévka, která není studená a základem je uzený vývar, brambory, vajíčka a smetana, se vařívala na Mikulovsku.
- cca 750 - 1000 g uzených kostí
- 300 g brambor
- 1 smetana ke šlehání
- 3 vejce
- 1 sklenička kyselých okurek
- máslo
- hladká mouka
- bobkový list
- nové koření
- sůl
Tak to aspoň vyplývá z receptu, který nám dala amatérská kuchařka Věra Sedláková a prozradila i svůj zdroj téhle dobroty: „Je od kamarádky Broni, která ho má od své babičky z Mikulova. Každoročně vozí kýbl na takové setkání kamarádů a slovenští kamarádi ji z okurkové přejmenovali na Broňkovica. Ta okurková polévka je sice trošku pracnější, ale určitě se vyplatí. V prvním hrnci uvaříme uzené kosti a měly by být takové fakt hezky vyuzené, voňavé, a aby na tom bylo dost masa. V druhém hrnci uvaříme oloupané brambory, přidáme do toho bobkový list a nové koření, povaříme do měkka. Ve třetím, už jenom malém hrnečku, povaříme krátce kyselé okurky naložené, nastrouháme je a uvaříme je v láku. Maso z kostí obereme, nakrájíme na kousky, vrátíme do uzeného vývaru, přidáme do toho brambory s tou vodou, ve které jsme je vařili, a která voní tím bobkovým listem a novým kořením. Okurky se přidají s bramborami, ty tři hrnce se slijí do jednoho. Všechno zahustíme zásmažkou z másla a hladké mouky, a nakonec přidáme kvalitní smetanu a vejce uvařená natvrdo, nakrájené na kousky.“
Kdo ji někdy ochutná, nebo se dokonce pustí do vaření téhle okurkové polévky, určitě se k ní začne opakovaně vracet.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.