Slané palačinky pro zdraví
V sobotu není třeba nijak moc vyvařovat, říkává se u nás doma, ale stejně se někdo nakonec ke sporáku postavit musí, protože žaludek se ozývá, ať je pátek nebo svátek.
Tentokrát jsme si dali palačinky, ale protože sladké už jsme v poslední době měli několikrát, byly naslano. Tak se mi aspoň podařilo vpašovat do členů rodiny nějaké vitamíny. Důležité je vymyslet náplň, která bude všem chutnat.
1 cibule
1 stroužek česneku
červená paprika
1 rajče
2 čerstvé žampiony
listy mangoldu nebo špenátu
sůl, pepř
koření či bylinky podle chuti
na těsto:
500 ml mléka nebo kefíru
1 vejce
200 g hladké mouky
špetka soli
koření/bylinky
sýr na postrouhání na ozdobu
Základem je osmažená cibulka, když bude na sádle, o to bude lepší. K ní můžeme protlačit stroužek česneku a nakrájenou zeleninu, kterou najdeme v ledničce nebo ještě na zahrádce. V restauraci by vám určitě nabídli listový špenát s kozím sýrem, to je taky varianta.
Použít ale můžeme nakrájené čerstvé žampiony, nastrouhanou cuketu, červenou papriku na tenké proužky, ať mají palačinky barvu, rajčata na kolečka nebo třeba mangold. Chutná podobně jako špenát a má také krásné sytě zelené listy.
Osolíme, opepříme a okořeníme oblíbeným kořením. Zatímco se náplň restuje, na vedlejší pánvi smažíme tenké palačinky z jednoduchého těsta – do půl litru mléka nebo kefíru rozkvedláme vajíčko, přidáme asi dvacet deka nebo deset vrchovatých lžic mouky a špetku soli.
Pokud chceme palačinky pikantní, přidáme koření a bylinky nejen do náplně, ale i do těsta. Nakonec zabalíme zeleninu do palačinek a posypeme strouhaným sýrem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.